Evolució de la Creació i Tancament d’Empreses en Espanya

Entrada publicada el 06/02/2024

En l’àmbit empresarial, els darrers vint-i-cincanys han estat un viatge emocionant i sovint imprevisible. Des de l’explosió de startups que desafien les convencions fins a les veteranes corporatives que s’han vist obligades a tancar les seves portes, la creació i dissolució d’empreses han teixit una història complexa. L’article següent mostra com les forces econòmiques, socials i tecnològiques afecten les creacions i tancaments de les empreses. La font per realitzar l’article és epdata (Creación de empresas en España, en datos y gráficos (epdata.es), les dades es presenten actualitzades des del 17 de gener del 2024.

Alt creixement demogràfic empresarial: període 1995-2006
Al llarg dels últims vint-i-cinc anys en relació amb la creació d’empreses es pot albirar fets molt significatius que han afectat la constitució de societats. En els 11 primers anys iniciant l’any 1995, la tendència que s’analitza és molt positiva, on Espanya va passar de crear 93.811 empreses l’any 1996 a constituir 148.964 en el 2006, mostrant un creixement sostingut motivat pel sobrefinançament i les bones expectatives que es tenien sobre el futur de l’economia espanyola.
L’evolució en el nombre d’empreses diluïdes segueix una tendència clarament positiva, on el nombre d’empreses que han tancat ha augmentat molt des del 1995. A l’inici de l’estudi el valor es trobava en 4.200, des d’aquest punt la xifra d’empreses diluïdes ha anat augmentat fins a arribar a un valor d’11.076 en el 2006.

La crisi financera: període 2007-2009
En els dos anys posteriors, la constitució de societats va enfrontar el decreixement més gran registrat, caient en dos anys un 48,51% el nombre d’empreses creades, arribant a nivells de 72.202 en el 2008. La crisi que va enfrontar Espanya va tenir directes conseqüències en el sector empresarial, on l’espiral creditícia que gran part de les societats van enfrontar va tenir greus conseqüències.
Pel que fa al nombre d’empreses que se’n van tancar en aquest període, es pot observar una dinàmica positiva, on s’observa una reducció del 3,5% en el nombre d’empreses que es van diluir.

Període de recuperació?: Del 2009 al 2016
El període que compren el 2009 al 2016 va enfrontar una lleu recuperació en el nombre de societats constituïdes, arribant a un màxim en aquest període de 101.047, mostrant a un ritme molt baix de creixement, on les conseqüències de la crisi tenien encara efectes directes.
En aquest període, la dinàmica respecte a les empreses diluïdes presenta una tendència clarament negativa, on l’any2013 s’arriba a un valor de 24.616, màxim històric. Els tres anys posteriors el nombre d’empreses que es van tancar es va reduir, acabant aquest període amb un total de 21.223 societats diluïdes.

2017 i COVID
El període que comença l’any 2017 s’observa un clar estancament de les societats constituïdes que es va allargar el 2019 i que va culminar amb l’aparició de la COVID, on en aquest context el nombre d’empreses creades va tornar a mínims històrics en tot el període estudiat, presentant un decreixement del 29,75% en el nombre d’empreses constituïdes. La recuperació va ser ràpida en aquest període, amb un creixement del 24,37% en els tres anys posteriors a la pandèmia.
En el context d’empreses clausurades, aquest període presenta dues tendències molt diferenciades, fins al 2019 el nombre d’empreses que es van diluir va augmentar en gairebé 2.000 unitats, passant de 21.500 a 23.400 al 2019. Amb l’arribada de la COVID aquesta tendència va canviar radicalment, on la pandèmia va comportar una reducció del 14,2% en el nombre d’empreses que van tancar, arribant a 20.000 unitats l’any 2020.

2023: Actualitat
Si s’analitza l’evolució de les empreses creades segons les CCAA l’any 2023, és important comentar que el valor ha augmentat en un 6,36%. En l’últim any, 9 CCAA han evolucionat positivament on la comunitat que lidera aquest creixement és La Rioja presentant un increment del 84,61%, la resta de CCAA que lideren aquesta expansió empresarial són Múrcia i el País Basc, mostrant un creixement del 32,98% i 16,12% respectivament. Catalunya també presenta una evolució positiva en l’últim any amb un increment del 5,86%. Entre les zones geogràfiques que han evolucionat negativament destaca Melilla i Ceuta, presentant decreixements del 92,03% i 60% respectivament.
L’anàlisi de les empreses tancades també presenta augments de valor, on des de finals de la pandèmia s’aprecia un notable creixement en el nombre d’empreses diluïdes, recuperant i superant els nivells prepandèmics, presentant una recuperació del 20% en un període de temps de dos anys.
Un aspecte positiu és que la xifra de les empreses que es creen sempre s’ha mantingut per sobre de les empreses que s’han diluït, a més és important destacar que hi ha una correlació molt forta entre les empreses creades i diluïdes, on l’evolució gràficament és molt semblant entre els dos paràmetres analitzats.
El nombre d’empreses que han augmentat capital en el rang d’anys del 2018 al 2023 segueix un patró cíclic que vària entre les 1.800 a les 3.500 entitats. Únicament i de manera comprensible, en l’any 2020 i amb l’aparició de la pandèmia la xifra d’empreses que van ampliar capital va disminuir notablement, arribant al mínim absolut de 938 empreses. Xifra que va evolucionar de forma positiva, presentant un nou màxim al gener el 2023, on 3.446 empreses van ampliar capital.

Diagnòstic empresarial: el servei de HelpEmpresa
La Patronal Cecot, en concret el servei de HelpEmpresa neix per ajudar a empreses en dificultats a través d’un servei gratuït, empàtic i confidencial que ofereixi un impacte positiu a les empreses usuàries, als seus emprenedors/es, i a la societat en general a través de la salvaguarda d’aquestes empreses i els seus llocs de treball.
El servei destaca per proporcionar a l’usuari un diagnòstic complet de la situació de l’empresa, a més presenta un estudi de la situació econòmica-financera, amb l’objectiu de detectar punts febles i cercar les solucions de reestructuració. Al llarg de tot el servei ofereixen un tracte directe amb tots els experts que conformen el grup de HelpEmpresa.
Després de realitzar un estudi en profunditat de totes les àrees de l’empresa, es proposa a la persona empresària un dels tres següents itineraris: el de creixement i consolidació empresarial, el de reestructuració del projecte o, en cas que l’empresa demanant ho necessités també ofereix un servei de tancament empresarial, on s’acompanya en el tancament honest i ordenat de l’empresa.

Més informació i altra informació d’interès
Amb la finalitat que totes les persones empresàries puguin gaudir dels serveis de forma gratuïta, es pot accedir al programa a través de: Participa – HelpEmpresa.com