Currently set to Index
Currently set to Follow

La salut psicològica dels empresaris/àries: la importància de cuidar-se per a l’èxit

Entrada publicada el 16/11/2022

Incertesa i impacte en la salut

El moment històric que estem vivint arran de la pandèmia, ha portat a plantejar-nos una nova manera de veure les nostres prioritats. Tots nosaltres, ja sigui a nivell personal, familiar, laboral o social, hem hagut de bregar amb una situació extraordinària que, en molts casos, s’ha vist influenciada per un sistema ja vulnerable.

Pels emprenedors i emprenedores ha estat, i continua sent, un moment de profunda reflexió i inseguretat. La incertesa econòmica ha tingut inevitablement un impacte en l’estabilitat dels negocis i s’ha convertit en un dels factors de risc més importants respecte a la salut psicològica.

En la Piràmide de Maslow, el psicòleg estatunidenc, Abraham Maslow, suggereix una jerarquia de les necessitats bàsiques de les persones. En aquesta piràmide, la necessitat de seguretat se situa en segon lloc, just després de les necessitats fisiològiques.

Entre els psicòlegs hi ha una hegemonia notable sobre els efectes devastadors que pot tenir la falta de Seguretat; de la seva satisfacció depenen dimensions molt importants com la percepció de protecció, previsibilitat, control, integritat física i de recursos.

Per què la salut psicològica és clau per a l’empresari

El benestar psicològic és de crucial importància per a un empresari: cuidar-se a si mateix, als col·laboradors i en general, els processos de la pròpia empresa (per ex.: comunicatius, de direcció de persones, organitzacionals, etc.) són accions que ajuden al fet que el negoci sigui més estable, pugui créixer i que generalment tingui els recursos necessaris per a poder reaccionar de la millor manera enfront d’una crisi.

El perfil psicològic de l’empresari, les seves habilitats i característiques personals i la seva expressió, es troben de forma equilibrada entre els aspectes determinants per a l’èxit d’una empresa. Aquests aspectes influeixen en la manera de reaccionar que tindrà un empresari davant les pressions que pugui experimentar. L’empresari és responsable de la seva supervivència, èxit i sustentabilitat. Com a empresari ha d’assumir riscos i viure en certes ocasions una incertesa sobre els ingressos i els costos de la seva empresa, les elevades exigències laborals i la necessitat de prendre decisions difícils.

L’estudi – prepandèmic – “Going It Alone: the mental health and well-being of Canada’s Entrepreneurs” realitzat sobre 500 empresaris en 2017 per la Canadian Mental Health Association (CMHA) indica que els empresaris declaren un alt grau d’estrès tant en el seu negoci com en la seva vida personal i que només el 20% d’ells afirma sentir la necessitat de demanar ajuda per a millorar el propi benestar.

És imprescindible reconèixer alguns senyals d’alarma com un estrès freqüent, la falta de temps per a cuidar de si mateixos i dels éssers estimats, el sentit de culpa en moments de plaer o en espais que no siguin estrictament relacionats amb el treball. Tots aquests senyals poden portar a una deterioració important en termes de capacitat de presa de decisions, valoració de riscos, qualitat de les relacions, i en conseqüència generar un sistema organitzacional vulnerable a nivell d’empresa. En altres paraules, no sols poden afectar la persona, sinó també al seu propi negoci.

En un context tan complex, no és d’estranyar que entre les formes de malestar més freqüents entre els empresaris trobem síndromes ansioses i depressives, burnout, treball excessiu i abús de substàncies.

Com l’empresari pot preservar el seu benestar psicològic amb l’ajuda d’un professional

La figura del psicòleg pot acompanyar tant en manera preventiva com d’intervenció en un moment d’elevat estrès perquè la persona amb un càrrec tan central en una organització, pugui reconèixer al més aviat possible les pròpies vulnerabilitats i generar els recursos per a poder-les superar.

En concret, un acompanyament psicològic pot ser d’ajuda per:

  • Buscar i reforçar la connexió ment-cos: el benestar mental, emotiu i físic estan connectats entre ells;
  • Cuidar la xarxa de suport relacional de la persona: l’empresari també és una persona i s’ha de buscar un espai propi fora del treball en el qual no se senti culpable. Aquesta és una de les claus per a evitar l’aïllament, renovar energies i desconnectar;
  • Establir prioritats: es tracta de trobar l’equilibri adequat entre el treball i la vida personal, especialment en aquells casos on hi hagi una tendència marcada a identificar-se amb la pròpia empresa;

I el més important:

  • Aprendre a reconèixer els senyals d’alarma: qualsevol alteració important en relació amb la pròpia alimentació o somni; a la dificultat de concentració o en la presa de decisions; a tenir sentiments o pensaments persistents negatius; a perdre l’interès en activitats considerades plaents i a tenir estats d’ànim deprimits o ansiosos.

Per concloure, m’agradaria transmetre el missatge que és normal trobar-se amb moments d’intensitat emocional i malestar quan es crea i es gestiona una empresa. És determinant aprendre a detectar els senyals d’alarma en la major brevetat possible i acceptar-los, i a prendre’s el temps i l’espai suficient per a escoltar-se. Com més aviat millor.

16 de novembre de 2022, Margherita Massaiu