Currently set to Index
Currently set to Follow

Fi de la moratòria concursal i reforma del TRLC

Entrada publicada el 08/09/2022

El passat 30 de juny va tenir lloc el fi de la moratòria concursal que va ser aprovada a conseqüència de la situació econòmica generada per la pandèmia de la Covid-19 al març de l’any 2020. A partir de l’1 de juliol d’aquest any, va tornar a recaure, doncs, sobre els deutors insolvents l’obligació de presentar concurs de creditors. 

Per aquest motiu, i per la recent aprovació, el passat 25 d’agost, de la reforma del Text Refós de la Llei Concursal, des de HelpEmpresa considerem vital l’anàlisi i explicació dels nous canvis legislatius i procedimentals introduïts.  

Què implica la fi de la moratòria concursal pels deutors? 

Com esmentàvem, des de l’1 de juliol, el deutor insolvent torna a gaudir d’un termini de 2 mesos per presentar concurs de creditors en cas d’insolvència. Ara bé, també es fa palès recalcar que aquesta no és la única opció legislativa oferta quan aquests es troben immersos en tal situació, doncs es té l’opció, en cas de considerar que l’empresa pot tenir alguna possibilitat d’esdevenir viable, de presentar el pre-concurs

El pre-concurs oferirà al deutor un termini extraordinari de 3 mesos+1 addicional. Però, què vol dir això? Doncs que s’obrirà un termini de 3 mesos, des de la presentació del pre-concurs davant els Jutjats Mercantils, per poder negociar el deute que tingui el deutor amb els seus creditors, i en el supòsit d’aconseguir un pla de reestructuració, podrà evitar el concurs. Ara bé, si durant aquest termini de 3 mesos no s’aconsegueix arribar a un acord de pagament amb els creditors, es tindrà la obligació de, al mes següent, presentar concurs.  

Així doncs, en el cas de que una empresa estigui en situació d’insolvència, té la obligació de presentar concurs des de l’1 de juliol, en el termini de 2 mesos, és a dir, fins l’1 de setembre. En canvi, si opten per la via del pre-concurs, podran gaudir d’un termini de fins el 31 de desembre.  

Quins canvis introdueix la reforma de la Llei Concursal? 

La reforma del Text Refós de la Llei concursal -d’aquí en endavant, TRLC-, va ésser definitivament aprovada el passat 25 d’agost al Congrés dels Diputats.  

L’origen d’aquesta modificació legislativa es troba en la existència de la Directiva Europea 2019/1023, que obliga als Estats membres a transposar-la en un termini de 2 anys, amb un pròrroga d’1 any més. L’objectiu d’aquesta és “el d’assegurar la continuïtat d’empreses i negocis que són viables però que es troben en dificultats financeres que poden amenaçar la solvència i traginar el consegüent concurs”. 

La motivació pel legislador, doncs, ha estat les demolidores xifres del procediment concursal, ja que el 95% dels concursos finalitzen amb la liquidació de l’empresa sotmesa a aquest procediment, esdevenint el conveni una solució de caire merament anecdòtic. Si es vol ampliar el coneixement envers la situació concursal a Catalunya, es recomana acudir a la següent entrada on va ser tractada aquesta qüestió (Quina és la situació concursal a Catalunya? – HelpEmpresa.com).  

En termes generals, podem afirmar que el gran beneficiat d’aquesta reforma legislativa ha estat el creditor, en tant se’l dota d’un paper molt predominant, tant en els plans de reestructuració, com en el propi procediment concursal.  

En què consisteix el Procediment Especial per a Microempreses? 

La reforma del TRLC crea un nou Llibre III, referit al nou Procediment Especial per a Microempreses. Aquest procediment serà d’aplicació per a les persones naturals o jurídiques que duguin a terme un activitat empresarial o professional amb menys de 10 treballadors i amb una xifra de negoci inferior als 700.000 euros o un passiu inferior a 350.000 euros. Es tracta, doncs, d’un procediment obligatori per a la microempresa que es trobi en probabilitat d’insolvència, estat d’insolvència imminent o insolvència actual. Revesteix un caràcter d’obligatorietat, en tant aquestes microempreses no tenen accés al concurs ni als Pla de Reestructuració, sense perjudici de l’establert al TRLC.

En aquest nou Llibre III es recullen tots els aspectes de gestió d’aquest procediment per a les empreses que compleixen els requisits per a ésser considerades com a tal. Ara bé, aquest procediment pot passar a convertir-se en la norma habitual, doncs, a data 2020, les microempreses constituïen el 93% del teixit empresarial espanyol.  

Novetats en el procediment concursal introduïts per la reforma 

Els instituts pre-concursals son una sèrie d’instruments que la Llei Concursal ha posat a disposició del deutor per evitar el concurs, i que han millorat de forma molt considerable el procediment concursal. Ens trobem, per tant, davant una alternativa al concurs i prèvia al mateix, podent-se aquest dividir en:  

  • El pre-concurs: Es tracta d’una comunicació efectuada davant el Jutjat Mercantil realitzada pel deutor, mitjançant la qual aquest comunica que es troba en una situació d’insolvència actual o imminent, i que vol arribar a un acord amb els seus creditors, sol·licitant un termini extraordinari de 3 mesos abans de presentar concurs. 

  • El pre-pack: Creat mitjançant la pràctica judicial als Jutjats Mercantils, es tracta d’una figura que persegueix la venda de la unitat productiva, quan ens trobem en una fase prèvia del concurs i es té coneixement de la situació d’insolvència immediata de l’empresa.  

Per fer-ho possible, es sol·licita al Jutjat Mercantil el nomenament d’un expert en reestructuracions, el qual ajudarà a recopilar ofertes de compravenda de la unitat productiva de l’empresa i, un cop recopilat, es presenta el concurs de creditors acompanyat de dita proposta vinculant d’adquisició de la unitat productiva, amb la finalitat de que el Jutjat Mercantil ho tramiti amb la major celeritat possible.  

  • Els Plans de Reestructuració: Es tracta de l’aspecte més positiu de la reforma, venint a substituir els anteriors acords de refinançament. Aquests tenen per objecte un conjunt d’accions encaminades a la modificació/re-disseny de l’estructura de l’actiu i el passiu del deutor, o dels seus fons propis, per donar solució als problemes en els que es troba immersa l’empresa. 

Es caracteritzen per la seva gran flexibilitat, en tant poden adaptar-se a la configuració específica del passiu de cada companyia. Tanmateix, tenen la gran diferència de no solament incloure als creditors financers, sinó que també passen a incloure als creditors comercials, laborals, públics… 

La configuració del passiu afecte al Pla de Reestructuració serà elaborat, com a novetat de la reforma, pel propi deutor. Fins i tot, podran presentar un Pla de Reestructuració els propis creditors.  

Com a últim element a destacar, és fonamental la creació de l’arrossegament inter-classes, el qual implica que, si una classe de creditor ha votat en contra de dit Pla de Reestructuració -com, per exemple, els creditors financers-, però altres classes de creditors que conformen la majoria suficient han votat afirmativament, aquest Pla de Reestructuració s’aprovarà i afectarà a totes les classes de creditors, hagin votat el que hagin votat. Fins ara, solament es podia estendre de manera forçosa aquest pla a les minories dissidents dins la mateixa categoria o classe (arrossegament intra-clases).  

Conclusions  

Com es pot observar, doncs, en aquest breu anàlisi de la fi de la moratòria concursal i l’aprovació de la reforma del Text Refós de la Llei Concursal, s’ha tractat de posar en evidència la nova situació concursal que ens trobarem als Jutjats Mercantils d’ara en endavant, i de dotar als empresaris d’una actualització recent de la legislació concursal a tal efecte.  

Des de HelpEmpresa treballem, amb el suport del Departament de la Generalitat de Catalunya, per ajudar a que les empreses continuïn en funcionament al llarg del temps. Per aquest motiu, oferim un servei que s’inicia amb un diagnòstic inicial per part d’un consultor empresarial, que analitza els diferents àmbits de l’empresa, considerant tant el seu funcionament operatiu com l’estructura econòmica i financera. El servei es complementa amb la derivació a experts en àrees molt diverses, per oferir un millor servei personalitzat a l’usuari adaptat a cada casuística concreta.  

En base al diagnòstic realitzat, es proposa a l’empresari diferents actuacions, sempre amb l’objectiu d’ajudar a que l’empresa esdevingui sòlida i viable. En cas de que no sigui possible la viabilitat de la mateixa, també es pot proposar tancar d’una manera honesta i ordenada. (Inici – HelpEmpresa.com).