Currently set to Index
Currently set to Follow

Quina és la situació concursal a Catalunya?

Entrada publicada el 22/08/2022

L’any 2020 va ser un exercici catastròfic pel teixit empresarial del territori, on la pandèmia de la Covid-19 va provocar una aturada generalitzada que va amenaçar de col·lapsar l’activitat econòmica catalana.

A causa d’aquest fet, una enorme quantitat d’empreses van veure com els seus negocis es posaven en entredit i com les seves dificultats -en termes de solvència- podien conduir-los a presentar concurs de creditors.

A tal efecte, el març de 2020, el Consell de Ministres de l’Estat va aprovar la ja coneguda moratòria concursal. Aquesta, va habilitar un “període de gràcia” per a empreses i autònoms, els quals quedaven exempts de presentar concurs de creditors, tot i conèixer d’una situació d’insolvència de les seves companyies.

Aquesta decisió va permetre a moltes empreses i autònoms gaudir d’un marge per poder reconduir el seu negoci. Moltes empreses van frenar el seu tancament a l’exercici 2020 fent valer aquesta eina que el legislador va posar al seu abast.

L’any 2021 resulta interessant d’analitzar, perquè tot i continuar immersos en els efectes de la Covid-19, es va començar a posar en marxa la lleu recuperació post-pandèmia. Ara bé, aquesta recuperació no va ser suficient per pal·liar els efectes de l’any anterior. Per tant, va resultar de gran utilitat pel teixit empresarial català la vigència de dita moratòria concursal per salvaguardar el seu negoci. 

Les dades així ho demostren, quan ens exposen que el nombre d’empreses concursades a Catalunya l’any 2021 va ser de 993, un 20,8% inferior que l’exercici immediat anterior. A més, és observable com unes de les grans beneficiades d’aquesta mesura han estat les pimes d’1 a 9 treballadors, les quals han registrat un descens del 45,7% d’empreses concursades. Ara bé, el benefici més gran ha estat per les empreses de més de 100 treballadors, les quals han aconseguit reduir en un 81% el nombre d’empreses d’aquesta mida en concurs de creditors. 

Tot i això, no tot són bones notícies perquè els grans perjudicats en l’exercici 2021 han estat els autònoms del territori, ja que ha augmentat un 540,5% el nombre de concursos de creditors entre aquest col·lectiu. 

Aquesta tendència sembla ser confirmada per les primeres dades del primer trimestre de l’any 2022, en què es van presentar una suma total de 4.032 concursos per part de persones físiques; 1.220 de les quals tenien activitat empresarial. Aquest fet, posa en evidència la soledat i dificultat amb què aquests es troben, ja que en un sol trimestre de l’exercici 2022 s’ha superat el total de tot l’exercici anterior. 

Des de HelpEmpresa tenim el ferm objectiu i compromís d’ajudar i contribuir a la recuperació empresarial catalana, i és per aquest motiu que hem posat a l’abast de les empreses un servei de consultoria per tal d’ajudar-les a fonamentar unes fortes bases econòmiques pel seu negoci, així com facilitar una xarxa d’experts en diverses matèries per encarar un futur més pròsper i optimista.