Resiliència empresarial

T’ajudem a fer que la teva empresa sigui més resistent i perdurable en el temps

Què és la resiliència empresarial?

La resiliència empresarial és la capacitat que té una organització per recuperar-se dels constants canvis que pateix, identificant i mesurant les condicions usualment inestables i transformant-les.

Qualsevol empresa pot ser resilient!   Una empresa o negoci que vol ser viable a llarg termini ha de construir la seva cultura empresarial al voltant de la resiliència, independentment del seu tamany.

Per què és important que la teva empresa sigui resilient?

Ens trobem immersos en un entorn canviant i fortament inestable (entorn VUCA)

És per això que, avui més que mai, és imprescindible tenir una organització resilient, una organització preparada per adaptar-se als canvis de manera àgil i ràpida i que aprengui i surti reforçada de les envestides que pugui rebre.

N

Volatilitat (Volatility)

Entorns amb molts canvis que apareixen d’un dia per l’altre.

N

Incertesa (Uncertaintly)

No permet fer prediccions precises sobre esdeveniments futurs.

N

Complexitat (Complexity)

Entorns on cohabiten multiplicitat de forces  que afecten a l’empresa.

N

Ambigüitat (Ambiguity)

Entorns on la distorsió de la realitat i la dificultat en obtenir informació veraç genera males preses de decisions.

La resiliència empresarial la fan les persones resilients

En psicologia, la resiliència és la capacitat que té una persona per superar circumstàncies  molt complexes. També es defineix com el procés d’adaptar-se bé a l’adversitat, a un trauma, tragèdia, amenaça, o fonts de tensió significatives,, problemes seriosos de salut o situacions estressants a la feina o financeres. 

Una persona resilient és flexible amb ella mateixa, coneix les seves fortaleses i debilitats, i malgrat sap que viurà situacions comeplexes,  no saturarà i seguirà endavant.És molt important que les persones que conformen una organització tinguin les eines necessàries per ser persones resilients. Només així es podrà construir una organització resistent i amb adaptabilitat als canvis. 

Una empresa resilient requereix de qualitat del lideratge i d’una cultura empresarial forta, xarxes i relacions en les que l’organització pot recolzar-se per obtenir suport i sensibilitat per posicionar-se estratègicament i estar preparat pel canvi. 

Com pots implementar la resiliència a la teva empresa?

Fer que una organització sigui resilient no és algo immediat, ja querequereix d’un canvi de cultura estructural,  entorn aquest concepte. Es recomana començar a treballar en un pla de resiliència empresarial, propi i únic per a cada organització, que ha de permetre tenir una guia a l’empresa perquè sàpiga com actuar.  

Una empresa resilient permet identificar d’avançat els riscos, anticipar-se, prendre mesures oportunes i reaccionar ràpidament quan un risc succeeix, creant seguretat a l’equip i al seu entorn i assegurant-se la supervivència a futur. 

Els 3 passos per fer un pla de resiliència:

Prevenció

  •  Identificació dels riscs i amenaces
  • Establiment dels riscs i prioritats
  • Implementació plans de prevenció
  • Implementació plans de recuperació

Solució

  • En cas de que un esdeveniment succeeixi, implementar el pla de recuperació
  • Gestió de la continuïtat del negoci
  • Lideratge eficaç basat en solucions

Recuperació

  • Aprenentatge del succeït
  • Assumpció de les conseqüències negatives
  • Reforçament de les fortaleses

Servei de resiliència empresarial de HelpEmpresa

A HelpEmpresa t’ajudem a fer la teva empresa més resilient, a través de l’aplicació de plans de resiliència empresarial, tot fent ús d’eines pròpies per fer que la teva empresa sigui més forta i resistent.

  

El pla de resiliència empresarial de HelpEmpresa t’ajudarà a:

Definir el teu model de negoci, tot posant el focus en la proposta de valor  i en el segments de client objectiu.

Identificar possibles riscs i factors de perill que són coneguts o predictibles

Avaluar l’impacte de que algun risc succeeixi.

Monitoritzar i controlar els plans per evitar riscs o els plans de contingència en cas de que un risc esdevingui realitat.

Implementar els canvis oportuns per fer la teva empresa més resilient.

A HelpEmpresa no només pensem en la teva empresa, sinó que també amb tu. Només si la persona que està al capdavant de l’empresa té competències resilients podrà implementar la resiliència a la seva organització. És per això que posem a la teva disposició el servei de psicologia per orientar-te i assessorar-te en tot el que necessitis, de manera completament privada i confidencial.

La metodologia utilitzada per HelpEmpresa ha estat construïda gràcies a la col·laboració amb la xarxa Europea Early Warning Europe, la única xarxa europea enfocada a ajudar als negocis i empreses a evitar el tancament empresarial i construir organitzacions més fortes i perdurables a futur. 

El servei de HelpEmpresa no té cap cost per a tu! Aprofita-ho i deixa’t assessorar!

Vols que la teva empresa sigui més resilient?

A HelpEmpresa t’ajudem a implementar àmbits de millora perquè la teva empresa sigui més forta i resilient en el temps. 

Dubtes freqüents?

Per què he de fer un pla de resiliència empresarial?

És molt important tenir un pla de resiliència implementat per reduir i minimitzar les pèrdues durant una crisi o disrupció, i per evitar situacions de perill i recuperar-se mes ràpidament. Si una empresa té un pla de resiliència pot respondre, reprendre, adaptar-se i restaurar determinats nivells d’actvitiat comercial després d’algun esdeveniment disruptiu. 

Què pot passar si no es té un pla de resiliència?

Si una empresa no té un pla de resiliència, en cas de que succeeixi un esdeveniment imprevist, pot tenir pèrdues econòmiques greus, que la poden portar a la fallida. També pot posar en risc la salut de les persones que hi treballen o dels seus col·laboradors i col·laboradores. Per descomptat, un esdeveniment mal gestionat pot conduir a una pèrdua de reputació molt important per a l’empresa.  

Quins són els beneficis de tenir un pla de resiliència?

  • Acceleració de la presa de decisions.  
  • Clarificació de les responsabilitats.  
  • Flexibilitat per adaptar-se ràpidament als canvis que vinguin.  
  • Estalvis econòmics.  
  • Millora de la gestió interna i de la comunicació entre persones.