Al llarg del 2022 les empreses espanyoles han patit diferents problemes derivats de la incertesa política i econòmica, tant per factors exògens com la guerra a Europa i la inflació, com reguladors, derivats de la dificultat a l’hora de crear una empresa, contractar nous treballadors, o complir amb les quotes de protecció del medi ambient que limiten encara més la manera de treballar a les petites i mitjanes empreses.
En el document de l’Observatorio de riesgos para las empresas realitzat per l’Institut Cerdà, s’enumeren diferents riscs agrupats per àmbits d’afectació a l’empresa:
Àmbit de recursos
Actualment, hi ha escassetat i competència per les matèries primeres i una falta de seguretat i garantia en l’abastiment energètic a nivell mundial i europeu, el que fa que el preu sigui volàtil i tingui una influència directa en les decisions empresarials i en l’economia familiar.
Àmbit econòmic
La inflació persisteix i fa augmentar els costos empresarials, així com la capacitat de finançament. Addicionalment, la disminució del consum a causa de la reducció del poder de compra de les famílies, influeix en el volum de les vendes. El procés de descarbonització hauria de ser gestionat d’una manera realista i equilibrada que consideri l’impacte econòmic i social, en lloc d’un enfocament impulsiu i accelerat. El fet d’haver de reduir la petjada ecològica d’una manera accelerada, afecta negativament a les empreses que han de complir amb certs requisits. Les empreses grans poden complir-los mentre que les petites i mitjanes, que són el teixit empresarial d’aquest país, no poden i es veuen obligades a endeutar-se, afectant negativament a la seva economia i llibertat de decisió.
Àmbit institucional
Actualment, el context geopolític és convuls a causa de l’increment de les tensions entre països, com ara Rússia i Ucraïna o Estats Units i Rússia. Aquest és un dels vectors que influeixen en el període de canvi que està vivint l’ordre global i el paradigma socioeconòmic liberal, segons el Ministeri de Defensa. En el 2022 s’han fet evidents diversos conflictes bilaterals entre països, amb conseqüències, estructurals o conjunturals, tant en l’activitat operacional i comercial de les empreses com en els seus actius internacionals. Al trobar-nos en una situació de globalització pràcticament total, el que passa a l’est d’Europa afecta d’una manera o un altre a l’economia de l’altra punta del món. En el cas d’Espanya, el preu de les matèries del sector primari ha augmentat exponencialment degut a la falta de recursos, afectant d’una manera directa a la cistella de la compra dels consumidors. Els empresaris han de comprar a un preu major els productes perquè hi ha més competència que abans pel mateix bé, degut a la reducció de la producció i per tant, l’augment del preu d’adquisició.
Àmbit mediambiental
El canvi climàtic i els fenòmens meteorològics extrems són una preocupació per l’impacte que tenen en l’activitat econòmica, la societat, les persones i el medi ambient. A Espanya, els riscos no només inclouen fenòmens puntuals, sinó també fenòmens persistents com la sequera, el que encara augmenta més el preu dels productes bàsics que depenen del sector primari.
Àmbit social
La pandèmia i la incertesa econòmica tenen un impacte directe en les famílies, incloent-hi un augment de la desigualtat i la vulnerabilitat social. Això també fa que les contractacions i el manteniment de treballadors sigui més costós, cosa que limita la lliure circulació de treballadors i fa que el nombre de persones desocupades augmenti.
Àmbit tecnològic
Els ciberatacs continuen sent una amenaça important per a totes les empreses i institucions. S’ha demostrat que no és qüestió de si una empresa serà atacada, sinó quan ho serà. La gestió de la informació, tan en general com a nivell particular de cada empresa, està sent afectada pel creixent caos informatiu en quant a la veracitat de la informació, el moment en què es proporciona i en quin context es proporciona.
Es pot consultar l’informe sencer en aquest enllaç
Comentaris recents