Currently set to Index
Currently set to Follow

Què és la resiliència?

Resiliència és un terme que ve del llat. resiliens, -entis, part. pres. act. de resilīre ‘saltar cap endarrere, ‘rebotar’, ‘replegar-se’.

La Reial Acadèmia dona dues definicions:

1. f. Capacitat d’adaptació d’un ésser viu davant d’un agent pertorbador o un estat o situació adversos.

2. f. Capacitat d’un material, mecanisme o sistema per recuperar el seu estat inicial quan ha cessat la pertorbació a la qual havia estat sotmès.

En altres paraules, definim la resiliència com aquella capacitat que té l’ésser humà d’anticipar-se i elaborar una experiència pertorbadora, activant els recursos adequats i mantenint la pròpia integritat, sense trencar-se. En l’àmbit empresarial, podríem definir la resiliència com la capacitat de l’empresa per preveure i sobreviure a crisis i imprevistos, afrontant els canvis de manera constructiva.

La resiliència empresarial

El moment històric d’incertesa que estem vivint comporta que haguem d’enfrontar-nos diàriament a demandes cada vegada més exigents, riscos difícilment calculables, una creixent competitivitat i una marcada inseguretat en el nostre negoci. El que en altres paraules, el sociòleg Zygmunt Bauman va definir com a “societat líquida”: el valor de la solidesa en el procés de visió i construcció de la realitat ja s’ha superat. En l’actualitat tenim assumit que cada aspecte de la vida pot ser remodelat contínuament. En un entorn tan canviant és crucial que qualsevol empresa pari atenció a promoure i desenvolupar la resiliència com un recurs col·lectiu de tots els seus integrants perquè es desenvolupi la sinergia necessària, no sols per a superar una crisi, sinó per sortir millors d’ella.

Com promoure la resiliència en el propi negoci?

1) Mantenir el contacte amb la realitat

És important en tot moment ser conscients del potencial i els límits, tant dels empresaris com de l’organització. Això significa crear i mantenir l’hàbit de preguntar-se periòdicament sobre com els recursos i les vulnerabilitats ens estan afectant i per tant, intervenir en la major brevetat possible, estudiant un pla d’acció adequat en cas de riscos. Ser resilient no significa eliminar el risc, sinó acceptar-lo i aprendre d’això.

2) Establir prioritats

En el nostre negoci és normal que haguem de prendre diàriament moltes decisions i pot ser que en un moment de crisi això sigui més complicat a causa de factors com la pressió, l’estrès i la complexitat, entre altres coses. Encara que puguem tenir un bon aliat en l’instint, és fonamental prendre’s el temps necessari per identificar prioritats de manera eficaç i evitar dispersar energies i recursos.

3) Mantenir una actitud constructiva

El desgast que pot provocar el fet d’estar constantment sota pressió o bregant amb imprevistos i decisions complicades, podria ser precursor d’un estat de desesperança, passivitat i negativitat generalitzada que impedeixen una reacció adequada al que requereixi la situació. Per això, és important intentar veure quina oportunitat de creixement i desenvolupament pot haver-hi darrere una dificultat, així com promoure la creativitat i ser oberts al món exterior. D’aquesta manera, podrem arribar a conèixer bones pràctiques, aprendre de l’exemple dels altres i desenvolupar una xarxa de suport que ens pugui enriquir i ajudar a prendre decisions de forma més eficaç.

4) Buscar i activar recursos

Un bon nivell d’autoconeixement i autoanàlisi és fonamental per a reconèixer quan és el millor moment per demanar ajuda i valorar quin tipus d’ajuda necessitem per a afrontar de la millor manera cada moment i minimitzar l’impacte negatiu que pugui tenir. Podem valorar activar recursos interns, promovent al mateix temps relacions de confiança i reconeixement, o recursos externs, obrint el teu negoci a oportunitats que poden ser molt enriquidores.

5) Cuidar l’equilibri psico-físic

Una bona salut psíquica i física contribueixen a determinar la qualitat de la reacció davant una crisi en termes d’agilitat, proactivitat, pensament crític, presència, cooperació, obertura mental, ganes d’aprendre i millorar, i compromís. La presència de senyals d’alarma en aquest sentit no hauria de passar-se per alt en cap moment. En temps normals, aquestes senyals ajuden a que el nostre negoci s’enforteixi, mentre que en temps complicats ajuden a que la nostra empresa pugui enfrontar-los millor.

Per descomptat, controlar totes aquestes variables pot resultar molt ambiciós i complicat. Per aquest motiu, s’hauria de valorar l’ajuda de professionals qualificats a l’hora de realitzar un anàlisi adequat i elaborar un pla d’acció personalitzat a les necessitats del teu negoci.