Margherita Massaiu, llicenciada en Psicologia del Treball i de les Organitzacions, es va especialitzar en Psicoteràpia aplicada a la Promoció del Benestar Laboral i del Desenvolupament de les Persones. Fins ara ha col·laborat amb organitzacions públiques i privades, participant en projectes de reclutament i desenvolupament personal i professional, entre altres. Actualment, la seva activitat principal és la psicoteràpia i els projectes solidaris. Fa poc que ha començat a col·laborar amb nosaltres i creiem que aportarà un gran valor al servei de HelpEmpresa.
Quin és el teu camp d’especialització? Per què vas optar per aquest sector?
La meva àrea d’especialització és la psicologia i psicoteràpia, i he centrat la meva carrera laboral a desenvolupar la idea de com construïm la nostra realitat, la interpretem i la veiem, en essència, com vivim la nostra vida i si és la manera correcta per poder tenir una bona salut mental. Vaig triar aquest sector perquè em semblava molt interessant saber sobre la psique humana i una vegada entesa, poder aportar el meu granet de sorra a la societat de com crec que funciona, i així poder ajudar les persones a fomentar el seu creixement personal i laboral.
Quina és la teva experiència prèvia que avala el teu coneixement?
Vaig començar la meva carrera laboral col·laborant amb empreses públiques i privades. Més endavant, em vaig incorporar en departaments de recursos humans de consultories, treballant en la selecció de col·laboradors, formació al desenvolupament i estudiant programes per a fomentar el benestar laboral i el desenvolupament personal.
Al llarg de la meva carrera, he anat integrant experiències personals, a nivell individual i col·lectiu, que m’han permès tenir una visió global del món, tant a nivell personal com laboral i que m’han conduït a ser la professional que soc avui dia. Ara he arribat a HelpEmpresa i crec que és una gran oportunitat per posar en pràctica tot el que he anat aprenent al llarg de la meva vida per ajudar empresaris a superar moments de dificultat, independentment de qui siguis i del càrrec que ostentis, ets humà i pots passar-ho malament, la qual cosa afectarà 100% al teu acompliment laboral.
Partint de la base que cada empresari és un món, Consideres que hi ha algun error, referent al seu camp d’especialització, que la majoria de les empreses cometen? Quin?
Un tema delicat és la integració entre la vida personal, objectius vitals i familiars i la realització personal. No desvincular-se de l’àmbit laboral en la vida personal, és un risc elevat i que la majoria de les persones cometen. Han de tenir un espai que només sigui personal, social i de salut, encara que a vegades és inevitable, i la majoria dels empresaris/àries això no ho tenen. Ells i elles viuen la seva vida vinculada permanentment a la seva empresa, és normal, però no hauria de ser així.
Per evitar-ho seria convenient que la persona busqui un espai per a si mateixa d’autoreflexió i un espai per a l’escolta de la visió dels altres per tenir una visió objectiva del món que t’envolta. A vegades un directiu, o algú amb responsabilitat, pot ser que se senti amenaçat/ada amb els seus col·laboradors per la por de generar un conflicte, però és un error perquè els treballadors han de sentir-se escoltats i que la seva opinió importa, així senten que l’empresa també és seva i la tracten com a tal. Hi ha una entrevista TED, de Benjamin Flanders, que recomano veure i que tracta aquests temes i et fa reflexionar. Una empresa ha de ser com una orquestra, tots han de sonar a l’uníson perquè tot surti com cal, si uns van per un lloc i altres per un altre, l’única cosa que aconsegueixes és un batibull que sonarà malament.
Fins a quin punt una bona o mala salut mental pot afectar positivament i negativament en el correcte funcionament de l’empresa?
Com que cadascú té les seves vulnerabilitats i la vida no és lineal, sempre hi ha alts i baixos, la cura de la salut mental és imprescindible, és igual que sigui empresa o parella, sempre hi haurà situacions d’estrès, però hem de ser molt conscients de la problemàtica per resoldre-la el més aviat possible i que no arrossegui més aspectes de la teva vida. Com he dit anteriorment, hi ha d’haver una harmonia gairebé perfecta en la teva vida, i si davant de problemàtiques, no tens una actitud positiva i amb iniciativa per resoldre-la, serà complicat sortir del sot en el qual et trobis; és com en una relació de parella. Si una persona té una necessitat, s’ha de curar aquesta necessitat, no hem de buscar excuses. Tot té solució i treballar en aquesta solució, encara que no sigui fàcil, és el que cal fer.
Si estem bloquejats podem demanar ajuda encara que la idea t’impliqui demostrar feblesa o una cosa de la qual no vols ser conscient. A vegades has de viure amb aquest dolor perquè una ajuda externa pot salvar-te. Una visió objectiva moltes vegades t’aporta i et fa enfrontar a la realitat que no vols veure. Si algú no rendeix, potser és per una falta de motivació, i no pots tapar-te els ulls com si no passés res, el que cal fer és intentar ajudar, preocupar-te per la persona, ja que al cap i a la fi tant empresaris/àries com subordinats/as formen part del mateix projecte. No es pot no barrejar la part personal amb la professional, perquè totes les nostres accions influeixen en les nostres decisions, però si aconsegueixes trobar equilibri i tenir un ambient laboral sa, no influirà tan negativament a la teva vida personal la vida professional.
Quines activitats o accions podria dur a terme una persona per millorar la seva salut mental i, per tant, millorar les seves relacions socials en l’àmbit laboral?
Tothom ha de trobar la seva teràpia, no fa falta que sigui psicològica, sinó recursos per a millorar la seva salut, un espai en el qual li puguin brillar els ulls, i per a aconseguir-lo has de dedicar-te temps a tu mateix, escoltar-te i renovar energies. Cadascú té el seu mètode, i és igual el que sigui, el que importa és trobar-ho i potenciar-lo quan et trobis estancat perquè les teves decisions siguin el més objectives possibles. Dins d’una empresa és important crear un espai on es coneguin els treballadors, per a crear un grup més unit, i tenir una millor cohesió d’equip; dur a terme aquestes activitats, generaria: confiança, solidaritat, compartir coneixements, flexibilitat entre les persones, etc. Amb una millor comunicació entre els treballadors, crearies un valor afegit a l’empresa.
Com valores el servei de HelpEmpresa? Ho recomanaries a tots els empresaris?
Pel poc que conec, ja que porto poc temps, hi ha molta motivació i empatia per ajudar a les persones, i fixar-se que no sempre hi ha un problema global sinó específic. Què hi hagi una empresa que abordi els problemes des d’un altre punt de vista més que el convencional, beneficia als empresaris i al teixit empresarial de Catalunya, ja que es diferencien de la resta de consultors en cuidar dels empresaris amb la finalitat que no se sentin sols i abandonats.
Comentaris recents