Podria presentar-se breument i explicar la seva trajectòria professional en el camp de les finances? La meva primera carrera va ser la diplomatura en Empresarials i posteriorment vaig fer la llicenciatura en Administració i Direcció d’Empreses, en tots dos casos ja vaig veure que la part financera era la que més m’apassionava. A partir d’aquí vaig començar a treballar en una assessoria d’empreses que compatibilitzava l’assessorament fiscal i el financer, el que em va portar després a realitzar un postgrau en Direcció Financera per acabar de consolidar aquests coneixements i així fins avui.  

Què el va motivar a especialitzar-se en assessorament financer per a empreses? Durant els anys que he anat assessorant empreses he vist molta tipologia d’empreses, empreses que els hi ha anat molt bé i empreses que no tant. Amb aquesta experiència he anat detectant patrons de comportament en empreses exitoses i no exitoses, i tot i que la part principal és un bon model de negoci, la part financera vaig veure que també era una part molt important i em vaig anar enganxant.  

Podria detallar els seus camps d’especialització dins de l’assessorament financer per a empreses? Tinc una gran especialització en temes fiscals, però si ens centrem més en la part específicament financera, m’agrada treballar en la gestió dels costos i en la gestió de la tresoreria. És a dir, per una banda, treballar la comptabilitat analítica per veure les línies de productes més rendibles i, per altra banda, planificar correctament el pressupost i la tresoreria futura.  

Podria explicar-nos alguns dels projectes més rellevants en què ha treballat i els resultats obtinguts? Aquest últim any he treballat conjuntament amb una multinacional química per revisar les diferents línies de productes que tenen amb la seva comptabilitat analítica i la distribució de costos que feien, ja que tenien un procediment automatitzat de feia any i s’havia de replantejar.  

Quines habilitats i coneixements considera imprescindibles per a un assessor financer per a empreses? Cal tenir una visió analítica i saber extreure del negoci del client quina és l’estructura financera més adient tenint en compte el seu model de negoci.  

Com es manté actualitzat sobre les últimes tendències i regulacions en el sector financer? Les regulacions financeres no són altament canviants, com pot ser la regulació fiscal, que sí que ho és, però el que sí que és canviant és la casuística dels clients i usuaris. Ara per exemple ens trobem amb models de negoci molt diferents als anteriors, gràcies a internet i la IA, el que fa que t’hagis de replantejar les seves necessitats, i això ho vas veient amb l’experiència i l’estudi d’altres casos.  

Com descriuria el seu procés de treball amb una nova empresa? En primer lloc m’agrada entendre el seu model de negoci, quina inversió inicial necessita, quina inversió requerirà en circulant per funcionar bé i quina és la seva estructura de costos, entre altres coses. A partir d’aquí treballem per fer un pressupost i un pla de tresoreria a 12 mesos per preveure necessitats futures.  

Quina és la seva filosofia a l’hora d’assessorar a les empreses en matèria financera? La meva filosofia és que les finances únicament no faran triomfar una empresa, el model de negoci és el més important, però sí que poden espatllar un bon model de negoci si no es planifiquen les finances adequadament, per tant, és una pota clau que haurem de tenir en compte i treballar amb els clients.  

Com adapta el seu enfocament a les necessitats específiques de cada empresa? Amb una anàlisi prèvia de la tipologia d’inversions en immobilitzat que necessita per funcionar més les inversions en circulant tenint en compte les seves previsions futures, de manera que ens podem avançar a necessitats futures.  

Quins són els principals reptes a l’hora de treballar amb empreses de diferents sectors? Cada sector i negoci és diferent, per tant, s’ha de fer un vestit a mida per a cada un d’ells, però també és el que fa interessant aquesta feina.  

Com mesura la satisfacció dels seus clients? Si els hi faig replantejar coses que no havien pensat o si els hi trobo solucions a un problema que s’havia enquistat i no sabien com enfocar és quan veig que queden realment satisfets.  

Podria explicar-nos com identifica problemes i oportunitats financeres en una empresa? Els problemes financers poden semblar obvis per un empresari, però cal anar a l’arrel del problema, què és realment el que està creant problemes de tresoreria o d’explotació en realitat, i a partir d’aquí ataquem l’arrel perquè en el llarg termini es vegin resultats.  

Quins són els principals errors financers que cometen les empreses? Normalment, no planificar a mig i llarg termini. Van solucionant els problemes conforme van sorgint, però per les dificultats del dia a dia, els costa parar un moment i analitzar quines són les millors opcions que poden triar en l’àmbit financer.  

Com ajuda les empreses a desenvolupar una estratègia financera sòlida a llarg termini? S’ha de buscar una estratègia que tingui sentit amb l’estratègia comercial i de negoci en general, no podem anar a reduir deute si estem en un procés d’expansió per exemple, però caldrà veure quines són les millors opcions de finançament.  

Quins consells donaria a les empreses per a prendre millors decisions financeres? Parar-se i planificar. Mirar més enllà del que passarà el mes vinent i com pagaré les nòmines aquest mes. Això requereix una visió a llarg termini, i no tenir por a equivocar-nos. Quan fem previsions a 12 mesos evidentment ens equivocarem i haurem d’analitzar el perquè, però és molt millor que no fer res.  

Quina importància dona a la construcció d’una relació de confiança amb els seus clients? En les finances la confiança és molt important, a vegades s’han d’explicar misèries i no passa res, no estem per jutjar si hem fet bé o malament les coses, estem per ajudar a canviar el que no funciona i treballar-ho per millorar.  

Recomanaria el servei de HelpEmpresa a altres empresaris i empresàries? Per què? Sí i tant, abans hem comentat que el més important és parar-se un moment i planificar, i utilitzar el servei de HelpEmpresa és un moment ideal per fer-ho. Experts en la matèria faran replantejar com fem les coses i introduir canvis. Potser no aplicarem el 100% de les mesures, però només que n’apliquem una part o introduïm petits canvis segur que millorarem el desenvolupament de les empreses.  

Quines són les seves aspiracions professionals per al futur? M’agradaria poder ajudar al màxim d’empreses i a l’hora transmetre també aquesta passió per l’assessorament a les empreses a altres professionals que vulguin dedicar-se a aquest sector. La feina a fer no s’acaba mai, perquè les empreses són organismes vius que neixen, creixen i moren, i hem d’ajudar en tot aquest cicle.  

Quin missatge li agradaria transmetre als empresaris i empresàries que estan llegint aquesta entrevista? La millora del coneixement dels empresaris en els seus diferents àmbits no es un objectiu que s’assoleixi un dia i ja està. És un camí infinit que s’ha d’anar caminant dia a dia i no podem parar mai. Per tant, el missatge és encoratjar-los a seguir-se formant cada dia una mica més per ser millors empresaris i felicitar-los perquè són molt valents i una peça clau en la nostra societat.