Currently set to Index
Currently set to Follow

L’estrès de l’empresari: com reconèixer-lo i prevenir-lo

Entrada publicada el 27/03/2023

L’estrès laboral és inevitable, pot ser positiu o negatiu, es pot acumular i, si és excessiu, pot provocar greus problemes de salut i impactar negativament a la mateixa organització.

Què és l’estrès?

El terme “estrès” fou emprat per primera vegada per l’investigador Hans Seyle, qui, l’any 1936 el va definir com ”una resposta inespecífica de l’organisme davant qualsevol demanda que se li faci”, el va anomenar síndrome general d’adaptació (SGA). Es tracta d’una resposta relativament inespecífica de l’organisme a un estímul que n’amenaça la seva supervivència i la integritat física.

 Però, què és l’estrès laboral? L’OMS el defineix com “la reacció que pot tenir l’individu davant d’exigències i pressions laborals que no s’adapten als seus coneixements i capacitats i que posen a prova la seva capacitat d’afrontar la situació”. Aplicat a l’àmbit laboral i empresarial, es tracta d’un tipus d’estrès relacionat amb la feina i que es produeix quan els requisits d’aquest superen la capacitat d’afrontar-los o controlar-los.

Quan és negatiu l’estrès? Senyals d’alerta

Seyle diferenciava entre “estrès positiu“, quan la reacció global (somàtica, conductual i emocional) és funcional i no té conseqüències negatives sobre la persona, i “estrès negatiu”. Aquest darrer tipus, després d’una fase d’alarma i de resistència, es fa evident quan apareixen senyals d’esgotament que poden donar-se a nivell emocional, somàtic-corporal, conductual i cognitiu:

Dimensió emocional:

Agitació, frustració i canvis sobtats d’humor; sensació de sentir-se aclaparat, por a perdre el control o una major necessitat de tenir-lo; dificultat per a relaxar-se i desconnectar; baixa autoestima, solitud, depressió, preocupació constant, sensació de culpa quan no es treballa.

Dimensió somàtic-corporal:

Manca d’energia, molèsties estomacals com a diarrea, nàusees, restrenyiment; maldecaps i tensió muscular; dolor toràcic i taquicàrdies; alteracions del son; disminució del desig sexual; nerviosisme, agitació; bruxisme, brunzit d’oïdes, mans i peus freds; augment de la sudoració, sequedat de boca i dificultat per a empassar.

Dimensió cognitiva:

Es pot veure afectada la capacitat de concentració i anàlisi per a la presa de decisions i desenvolupament d’accions, pensaments negatius, pessimistes o fins i tot catastrofistes, autocrítica exagerada, i en els casos més greus pot arribar a comportar a una deterioració cognitiva.

Dimensió comportamental:

L’estrès pot comportar a una actitud insegura, nerviosisme i impulsivitat, dificultat per a relacionar-se amb els altres i tendència a l’aïllament, trastorns de l’alimentació, sexuals i del son, incapacitat de reaccionar i abús de substàncies.

Guia per a prevenir i reduir l’estrès:

  • Diversifica els teus interessos: no només ets un empresari, primer ets una persona, un company, un pare o una mare, un amic; la feina és important, però donar-se una pausa i dedicar-se a altres esferes és fonamental per a processar millor la informació, reformular idees i tenir més capacitat de reacció i millor funcionament en el treball.
  • Fes una anàlisi exhaustiva de les situacions que et causen estrès: pot tractar-se de situacions, tasques, relacions, organització o estructura del treball; has de diferenciar quins d’aquests agents estressants estan sota el teu control directe i preguntar-te què pot fer per a resoldre’ls, evitar-los, millorar-los o delegar-los o, si no pot controlar-los, valora com es podria reduir el seu impacte.
  • Planifica l’afrontament de situacions i decisions estressants: com a empresari, és normal que hagis de dur a terme accions d’alt impacte i responsabilitat; en la mesura que sigui possible, planifica-les de manera que no se sobreposin l’una amb l’altra i que no s’acumulin; la gestió del temps i tenir un criteri clar per a establir prioritats són fonamentals per a minimitzar el risc d’estrès.
  • Simplifica processos i accions: la complexitat de la teva posició implica una revisió constant de tots aquells mecanismes (gestió de persones, inversions, esdeveniments, activitats, etc.) que componen l’estructura de la teva empresa i agilitzar els procediments; si és necessari, valora demanar ajuda a un expert.
  • Valora la teva feina: és molt habitual que dins les petites i mitjanes empreses, sigui l’empresari qui també dugui a terme funcions de gestió, administració i d’empleat. Has d’aprendre a valorar en tot moment si estàs fent servir de manera òptima el teu temps i intenta delegar aquelles activitats que et resten temps per a fer-ne d’altres de més importants.
  • Descansa i desconnecta: Per a poder respondre de la millor manera a les necessitats de la teva posició, és necessari que et prenguis pauses tant durant la teva jornada laborar i que planifiquis el teu descans setmanal i les teves vacances; un bon repòs facilita la concentració, recupera energies i permet revisar amb perspectiva assumptes de cert impacte emocional.

Vols saber quin és el teu nivell d’estrès?

Si vols fer-te una idea de quin pot ser el teu nivell d’estrès, et proposem respondre a les preguntes de l’Escala d’Estrès Percebut de Perceived Stress Scale (PSS) de Cohen, S., Kamarck, T & Mermelstein, R.(pss_14_europeanspanish_dr_remor_version_2_0.doc (live.com).