Currently set to Index
Currently set to Follow

La transmissió empresarial: la salvaguarda del teixit productiu

Entrada publicada el 20/02/2023

L’AUGE DE LA TRANSMISSIÓ D’EMPRESES

La jubilació de la propietat, la manca de relleu generacional, el cansament o, fins i tot, motius de salut; són circumstàncies que poden portar a la petita o mitjana empresa a sospesar el seu tancament, tot i ser negocis solvents.

És en aquest context on cobra rellevància la figura de la transmissió empresarial, un procés pel qual una persona emprenedora pren el testimoni en la gestió d’aquesta empresa ja existent, permetent d’aquesta manera mantenir tota la seva estructura i salvaguardar la seva trajectòria.

Erròniament associem la canalització de la totalitat de les iniciatives emprenedores a través de la creació d’empreses des de zero. No obstant, segons el Comitè Econòmic i Social Europeu, en el dictamen 2022/C 486/02 relatiu a la Transmissió d’empreses com a factor impulsor de la recuperació i el creixement sostenible al sector de les PIMES, la transmissió d’empreses constitueix una part cada cop més important i natural del desenvolupament estratègic, la renovació i el creixement de les microempreses i PIMES.

EL WIN-WIN DE LA TRANSMISSIÓ D’UNA EMPRESA EN FUNCIONAMENT

La transmissió empresarial assegura a l’empresari la continuïtat de la seva empresa, però també facilita a l’emprenedor la possibilitat d’emprendre sense començar des de zero, oferint l’oportunitat d’aprofitar-se de l’estructura de l’empresa transmesa i del seu coneixement i experiència al mercat, reduint en conseqüència els riscos aparellats a les fases de creació i desenvolupament inicial del negoci.

Però, no només és una bona alternativa per persones emprenedores, sinó que també ho és per empresaris ja establerts que busquen fer créixer la seva empresa, sigui generant economies d’escala que millorin la seva productivitat o bé, diversificant la seva activitat.

L’ARTICULACIÓ DE LES OPERACIONS DE TRANSMISSIÓ EMPRESARIAL

Sota la nostre experiència i prenent com a referència que el 99,8% del teixit empresarial català està conformat per petites i mitjanes empreses, generalment les operacions de transmissió d’empreses en funcionament s’articulen a través de dues operacions:

QUÈ ES TRANSMET?
Compravenda de la unitat productiva autònoma Un conjunt de mitjans suficients per continuar amb l’activitat empresarial.
Compravenda de participacions social Les participacions socials que conformen el capital d’una societat limitada.

Per exemplificar-ho, podem suposar la compravenda de l’empresa fictícia “PLÀSTIC BCN, S.L”, una societat limitada dedicada a la fabricació de peces de plàstic a Barcelona:

QUÈ ES TRANSMET?
Compravenda de la unitat productiva autònoma Maquinària per fabricar les peces, existències de peces i matèries primeres, llicència d’activitat de l’Ajuntament de Barcelona, fons de comerç (cartera de clients, know-how) etc.
Compravenda de participacions social Les participacions socials que conformen el capital de “PLÀSTIC BCN, S.L” i doncs, tot l’actiu i el passiu de la societat.

EL CENTRE DE REEMPRESA DE CATALUNYA COM A EINA EN EL PROCÉS DE TRANSMISSIÓ D’EMPRESES

Arribat el moment, és habitual que l’operació de transmissió generi a les parts implicades múltiples incerteses: quins passos he de seguir? Quant val l’empresa? Quina fiscalitat té aparellada l’operació? Què succeeix amb els treballadors? Què succeeix amb el contracte de lloguer del local o nau? etc. No tots els dies posem a la venda la nostra empresa ni, així mateix, n’adquirim una.

És per aquest motiu que a l’any 2011, fruit de la col·laboració entre la Patronal Cecot i la Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya, neix Reempresa: el mercat de compravenda de petita i mitjana empresa de Catalunya.

Reempresa, que ha ajudat en la transmissió de més de 3.600 negocis, de forma totalment gratuïta posa a disposició dels seus usuaris els següents serveis:

  • Serveis de consultoria: acompanyament integral en tot el procés, des del disseny de la proposta de venda o de compra, fins a la signatura del contracte de transmissió, passant per les fases de posada en contacte, mediació, negociació, valoració de l’empresa i redacció de qualsevol document legal vinculat al procés.

  • Servei de Marketplace:  la pàgina web www.reempresa.org és el principal aparador de les empreses en venda que busquen un potencial comprador. Actualment, s’exposen més de 1.300 anuncis d’empreses actives que busquen relleu, sempre sota perfil cec per protegir la seva confidencialitat.

  • Serveis de formació: diferents itineraris formatius per iniciar el procés de transmissió amb les màximes garanties.

Si desitges rebre més informació o realitzar qualsevol consulta, si us plau, posat en contacte amb nosaltres a través del següent correu electrònic: info@reempresa.org o bé, truca’ns al següent número de telèfon: 93 266 74 38. Estarem encantats d’atendre’t.