Quin és el teu camp d’especialització? Per què vas optar per aquest sector?
Hola, soc la Tona Codina i em vaig llicenciar en publicitat i relacions públiques. Des de jove vaig començar a treballar en aquest sector, primer en un periòdic local sent corresponsal de Matadepera a El 9 Nou i locutora d’informatius a Ràdio Terrassa. Durant molt de temps vaig estar treballant com a copy creativa i publicitària en diferents multinacionals, treballava per a grans clients i marques internacionals molt importants, les meves feines eren cada cop més integrals: fent concursos creatius i tres tipus de màrqueting; directe, promocional i digital. És cert que en aquella època treballa molt i dormia molt poc amb una pressió molt gran perquè tota la feina sortís a temps i sense errors.
Posteriorment, vaig treballar al departament de màrqueting especialitzant-me en creativitat promocional i vaig tenir una breu incursió com a guionista de televisió a El Terrat. Amb el pas del temps em vaig convertir en autònoma, ja que tinc les habilitats adequades i sé com es fan moltes de les tasques publicitàries i de màrqueting. Temps més tard em va contractar un gran director d’una empresa, al mateix temps vaig començar a fer xerrades de comunicació persuasiva i, a causa del gran èxit d’assistència, vaig entrar com a docent al Recull d’activitats de Suport al Teixit empresarial, oferint sessions a diverses localitats, per poder exercir correctament de docent em vaig treure el certificat de docència.
Actualment, duc a terme diferents activitats: faig de publicista, de mentora de dones emprenedores (les ajudo en la redacció publicitària i màrqueting), també ajudo les empresàries a millorar els missatges comunicatius de la seva empresa, és a dir, em considero especialista en la literatura comercial i mentoria per empreses en el màrqueting i la comunicació.
Com han evolucionant les claus del màrqueting al llarg de les últimes dècades?
La principal tendència dels últims anys és la digitalització: si no estàs present a internet passes totalment desapercebut. En aquest context, hi ha dos tipus d’empreses: per una banda, les empreses que s’han adaptat bé en aquest context digital, i per tant el seu model d’empreses ha evolucionat en una bona direcció, però, per altra banda, hi ha empreses que no s’han pres de debò la digitalització i tenen un desavantatge respecte a la competència que sí que s’han digitalitzat. Aquest últim grup d’empreses no estan aprofitant les noves eines digitals i delegen tasques tant importants com la gestió de les xarxes socials a persones que no són expertes i que no realitzen un servei professional. Un exemple clar que estic observant és que al sector industrial encara hi ha molt camp per córrer però, en canvi, el sector alimentari evoluciona millor, adaptant-se d’una forma més adequada.
Com desenvolupes estratègies de màrqueting tradicional per a augmentar la visibilitat i atreure clients?
En primer lloc, és clau detectar quines tasques de màrqueting ja s’han realitzat. Posteriorment he de detectar si hi ha un pla d’empresa, un pla de màrqueting i un pla de comunicació, hi ha casos que no se n’ha fet cap ni un i es treballa per inèrcia. En aquests casos els assessoro per poder encarrilar el màrqueting i la comunicació amb visió estratègica, en una segona fase, “baixant-la a les mans” amb metodologia assumible a la dimensió de l’empresa. Les ajudo a pensar abans de fer, en funció dels seus objectius estratègics i en línia amb els seus públics. Finalment, també s’ha de detectar les necessitats del pla de comunicació, si no saben com abordar-lo, els ajudo a realitzar-lo i els explico la importància de les xarxes socials, un cop s’ha arribat a aquest punt és clau que es defineixen les columnes vertebrals temàtiques, crear el pla de continguts i definir una ínia gràfica que tingui coherència amb la identitat corporativa i els missatges que es volen transmetre.
Com planifiques i executes campanyes de màrqueting digital?
Cal destacar que hi ha dos aspectes que són fonamentals, per una banda, és molt important fer un pla de campanya, perquè d’aquesta forma s’abordi i es porti a terme l’estratègia, per l’altra banda, s’han d’organitzar totes les persones que estan lligades a realitzar les diferents campanyes. En aquest sentit, és vital marcar d’una forma correcta els temps d’actuació de totes les persones que participen en una campanya de màrqueting: imagina que prepares una campanya per Nadal i tens els materials a punt el 8 de gener. No té sentit, per això s’ha de planificar tot amb antelació.
Quins són els elements clau d’una comunicació persuasiva efectiva?
Perquè un missatge arribi a un usuari o alguna persona en concret, s’ha de fer una combinació d’imatges i textos que es complementin i aconsegueixin cridar l’atenció. En la part de textos es poden optar per dues opcions diferents, per una banda, que sigui un concepte creatiu que generi sorpresa i porti a una promesa que s’ha de poder argumentar. Hi ha d’haver seducció per connexió absoluta o per cop de puny, per l’altra banda, que sigui un missatge que connecti molt amb les necessitats del lector. Per la part de les imatges han de ser en acord i sintonia amb el text, generant una atracció clara. Un missatge ha de complir una sèrie de garanties, ha de generar atenció, interès, desig, confiança, aquest últim concepte abans no es tenia en compte, però, es va començar a implementar per molts experts en el màrqueting. Finalment, un missatge sempre ha de fer una crida a l’acció. Amb el màrqueting digital les crides a l’acció les trobem cada cop més amunt en el missatge. Si a les primeres línies ja em compres, fes-ho i botó de crida a l’acció.
La importància dels textos i imatges, dependrà molt del concepte creatiu que vulguem representar, hi ha productes o serveis que són molt visuals, on el pes de les imatges és molt més gran i rellevant que el del text. En canvi, quan el text és rellevant s’han de tenir certs aspectes en compte: jo suggereixo parlar en segona persona del singular, d’aquesta forma el missatge és més directe, s’han d’utilitzar frases senzilles, verbs de moviment, paraules curtes i no fer servir frases subordinades.
Com gestiones la col·laboració entre els equips de màrqueting i vendes per a garantir una alineació efectiva? Consideres que aquesta coordinació és essencial?
L’equip de vendes ha de comunicar a l’equip de màrqueting i comunicació les seves necessitats, és a dir, què vol vendre i com ho vol vendre, és molt important que el pla de màrqueting el conegui tothom, ja que, ha de quedar molt clar tot el que volem oferir. Per exemple, imagina que l’equip comercial necessita un catàleg per donar suport a la línia de productes o serveis que està venent, de forma evident l’equip de màrqueting ha d’estar al corrent d’aquestes necessitats i començar a dissenyar-ho, a més l’equip de comunicació ha de triar el missatge corresponent, per tant sí, definitivament han d’estar molt connectats i coordinats.
És clau realitzar un bon “briefing”, que és una reunió que proporciona informació clau i detalls necessaris per a la planificació i execució d’una campanya. Consensuar el briefing serveix com a punt de partida per garantir que tots els equips involucrats tinguin una comprensió clara dels objectius, el target, els missatges clau, el posicionament altres elements essencials.
Com adaptes el teu enfocament de comunicació persuasiva segons l’audiència que tinguis?
En aquesta resposta seré molt clara, s’ha de parlar amb el seu idioma, és a dir, has d’adaptar el registre del nínxol de mercat que tens, per exemple, imagina que el teu públic és adolescent, hauràs de parlar amb un llenguatge juvenil. Però el d’avui, no el de quan tu erets jove. També és clau que se li digui el que vol sentir perquè d’aquesta forma el missatge cobreixi les seves necessitats.
Com et mantens al dia amb les canviants tendències i tecnologies en màrqueting digital?
Hi ha dues formes molt diferenciades: en primer lloc, col·laborant amb nous equips que innoven que m’obliguen a treballar amb les noves tendències, en segon lloc, fent formació com alumna, per exemple fa 6 mesos vaig fer un curs d’Intel·ligència Artificial adaptada a la comunicació persuasiva, és a dir, cada vegada surten noves tendències que són molt útils i que has de conèixer i dominar.
Creus que el teu servei de màrqueting i comunicació comercial aportarà valor al servei de HelpEmpresa? El recomanaries a altres empresaris i empresàries?
Absolutament, com em va dir un dia el meu professor de vendes Oscar Farré Ripoll a una classe a CECOT: la venda o la vida. Els coneixements de màrqueting són claus per donar sortida a un bon producte o servei, cal destacar que, aquest servei és l’última part del procés i, en moltes ocasions, no se li dona la notorietat o la importància pertinent.
Actualment, hi ha un volum molt gran d’empreses que estan començant a implementar les noves tendències de màrqueting digital, però, que tenen molts dubtes a l’hora de realitzar aquest procés, per tant, considero que un bon assessorament en aquest sentit és clau per donar visibilitat als diferents productes i servies d’una companyia.
Comentaris recents