Descobrint les claus que configuren la direcció de l’Economia Espanyola per al 2024

Entrada publicada el 26/01/2024

El 2023 va transcórrer amb la dinàmica imposada pel 2022, on les conseqüències de la guerra entre Rússia i Ucraïna han continuat dominant gran part de les tendències de l’economia al llarg del 2023. La guerra va desatendre una crisi energètica, fet que va desencadenar un fort repunt de la inflació provocant que el BCE s’embarqués en un cicle agressiu de pujades de tipus d’interès amb l’únic objectiu que la inflació es situés en el 2%.

En l’àmbit espanyol és important destacar que l’economia va finalitzar l’any amb una moderació del creixement, fet que va començar a succeir a la segona meitat del 2023. Entre altres factors destaca l’augment regular de la inflació majoritàriament impulsat per increments en els preus dels aliments i el repunt del preu del petroli,  des de juliol de 2023. Altres factors rellevants que han influenciat la desacceleració del creixement econòmic han estat, per una banda, l’impacte dels majors tipus d’interès i, d’altra banda, una marcada desacceleració del creixement a l’Eurozona. D’aquesta manera, si el PIB va créixer una mitjana del 0,5% intertrimestral en la primera meitat del 2023, en el tercer trimestre l’economia va passar a créixer un modest 0,3% intertrimestral.

1- Variacions en els Tipus d’interès:

Els constants increments del tipus d’interès (d’ara endavant TI) al llarg del 2023 van provocar un gran augment del cost de finançament. Aquest fet afecta principalment dos agents econòmics, per una banda, les economies domèstiques (consumidors) i per l’altra banda, amb una afectació més rellevant, a les empreses (productors) que vulguin demanar finançament tradicional.

Inicialment, els TI s’han de mantenir constants, missatge que va transmetre la FED, a més molts experts afirmen que els TI ja han arribat al seu punt màxim. És de vital rellevància aclarir que tot i que no s’ha arribat a l’objectiu imposat pel Banc Central Europeu (d’ara endavant BCE) del 2% d’inflació, aquesta s’ha estabilitzat en gran part de les economies. El fet que no s’hagi arribat a l’objectiu d’inflació establert no és tan rellevant a curt termini, atès que les modificacions en els TI triguen a afectar l’economia, on l’impacte màxim es produeix entre un i dos anys després de la pujada, aquests retards expliquen que, tot i que preveiem tipus més baixos en la mitjana de 2024 que en el de 2023, l’impacte dels tipus d’interès sobre el creixement del PIB sigui substancialment negatiu el 2024.

A llarg termini, si la inflació no s’ajusta a l’objectiu fixat del 2%, és probable que tornem a veure modificacions a l’alça dels TI, ja que l’estabilitat de preus és un objectiu priomordial pel BCE.

2- Economia global:

L’economia global preveu una lleugera desacceleració, on les previsions apunten a un creixement del 2,4%, encara per sota dels nivells prepandèmics del 3%. Aquestes previsions en la desacceleració tenen el seu origen en un notable estancament econòmic per part de grans economies, entre altres casos destaquem de manera evident el cas dels Estats Units i el Japó.

En l’economia americana es preveu que el creixement es desacceleri, passant d’un 2,5% estimat el 2023, a un 1,4% el 2024, en un context de caiguda de l’estalvi de les llars, tipus d’interès elevats i un mercat laboral que s’afebleix gradualment, es preveu que la despesa dels consumidors es redueixi en 2024 i que la inversió continuï sent lenta.

En el cas del Japó també es preveu que el creixement es redueixi i passi de l’1,7% en 2023 a l’1,2% l’any 2024. El principal origen d’aquest fet és la reducció de les exportacions netes en el 2024 provocada per l’alentiment del creixement a la Xina i als Estats Units principals socis comercials del país.

Les grans tensions que hi ha a l’economia global poden acabar afectant l’economia espanyola i tots els agents econòmics que la conformen. Entre els reptes econòmics internacionals que afecten l’economia espanyola, destaca l’actual context Alemany. L’economia germana està dintre de l’Eurozona postulant-se com una de les economies amb més pes i rellevància (15% del pes de l’Eurozona), la problemàtica de l’economia Alemanya es basa en una situació d’estagflació, on no hi ha creixement i apareix una inflació elevada, aquesta situació podria afectar a l’economia espanyola de forma directa atès que aquesta està molt integrada amb l’alemanya, per les relacions que es deriven de la indústria de l’automòbil, del turisme i de la inversió directa i de cartera, entre altres qüestions. L’empitjorament d’alguns socis europeus pot restar gairebé mig punt al creixement espanyol.

El conflicte al Mar Roig impacta directament en l’economia espanyola, ja que aquest enfrontament afecta una de les rutes comercials més importants mundialment, representant més del 40% del comerç entre Àsia i Europa. Aquesta controvèrsia planteja una amenaça significativa per a la recuperació econòmica en l’àmbit mundial. La situació actual podria generar costos energètics més elevats i considerables demores en els enviaments. Arran de les pertorbacions, les empreses internacionals de transport marítim de contenidors estan optant per la ruta més extensa, evitant el Mar Roig. Aquest canvi de ruta està resultant en un augment de les tarifes de transport marítim, aspecte que es tradueix en un increment en els preus de producció de les Pimes i grans empreses.

La prolongació del conflicte entre Rússia i Ucraïna, continua tenint notables conseqüències en l’economia espanyola, això és provocat pels llaços comercials que existeixen entre Espanya i els dos països enfrontats, oferint plausibles conseqüències en els preus de determinats productes. Gran part del teixit empresarial espanyol format per les pimes es veu afectat en aquestes pujades de preus de productes com el tèxtil, cereals o un bé tan bàsic i essencial com és el cas de l’energia.

3- Tecnologia:

Si s’analitzen les claus pel 2024, la tecnologia juga un paper essencial, oferint la possibilitat de significants avantatges comparatius. A més és important comprendre que a l’inici del 2024 es mostra una projecció neta de generació de treball del 31% en aquest sector (projecció de treball feta per ManpowerGroup).

A continuació es recullen tres aspectes que podrien ser clau en l’any vinent:

– Estem immersos en l’era de la dada, on la informació recollida per les empreses cada vegada recapta més inversió. Segons “ResearchAndMarkets” es preveu un creixement en la inversió en aquest sector del 98%, això repercuteix a les empreses de forma directa, atès que la informació dels usuaris i clients s’està convertint en l’actiu més valorat dins de les empreses. Les PIMES i microempreses han de fer un salt endavant en aquest sentit aprofundint en la transformació digital de tota la informació de la qual disposen, fet que provocaria una revaloració de les companyies que comencin a iniciar aquestes pràctiques.

– La computació quàntica és una tecnologia emergent basada en principis de la mecànica quàntica. El potencial que té és la gran varietat d’usos que pot arribar a tenir dins de les empreses. En primer lloc, destaca la millora en l’optimització de rutes logístiques, carteres d’inversions i planificació financera. En segon lloc, el desenvolupament d’algoritmes quàntics per millorar la seguretat criptogràfica o trencar certs sistemes criptogràfics clàssics. Per finalitzar una de les utilitats més interessants és la capacitat de simulació de sistemes quàntics i moleculars per al disseny de nous materials i medicaments. Tot i que la computació quàntica encara afronta reptes significatius, l’interès en aquest camp està creixent i algunes empreses ja estan explorant el seu potencial per resoldre problemes específics i obtenir avantatges competitius en un futur pròxim.

– La intel·ligència artificial (d’ara endavant IA). És important mencionar que les empreses que millor s’aconsegueix adaptar a aquesta eina aconseguiran un avantatge competitiva molt gran enfront dels seus competidors. La clau resideix en la gran quantitat d’utilitats vitals per les empreses que aquesta eina té i que es mencionaran a continuació: anàlisi en temps real de dades per desenvolupar de forma automàtica outputs de serveis que s’ajustin a cada client, creixements significatius en els departaments de vendes provocant augments rellevants en la captació de clients, per última aquesta eina és clau per impulsar la productivitat del personal, reduir els marges d’error i millorar la presa de decisions. Des del servei de HelpEmpresa, oferim la possibilitat de millorar l’automatització de processos amb IA a través d’experts en aquest camp.

4- Claus energètiques:

El sector energètic juga un paper vital en qualsevol economia, atès que aquesta està present des de l’inici del procés productiu, passant per totes les fases de producció. És a dir, les variacions energètiques tenen impactes directes a l’economia, on les empreses tenen un gran interès en els preus de l’energia, ja que variacions en els preus provoquen modificacions directes en els costos de producció. L’objectiu de qualsevol estat és aconseguir l’energia més neta i de baix cost possible.

El mercat d’hidrogen tindrà una oportunitat molt gran a través de les noves subhastes que es van dur a terme el novembre del 2023, però que tindran els resultats el març del 2024. Aquest fet tindrà dues clares conseqüències, per una banda, uns senyals de preus que ara sí que seran clares i, per l’altra banda, un clar impuls al mercat de l’hidrogen. Les utilitats en els consumidors fruit d’aquesta tecnologia ja estan provades, d’aquesta forma les subhastes es tornaran a repetir en el 2024. Molts experts coincideixen que els governs han de prendre una posició més proactiva en aquest àmbit, impulsant les seves pròpies subhastes nacionals com ja han fet Alemanya i Dinamarca.

L’altre aspecte clau gira entorn de l’emmagatzematge energètic, on les últimes reformes del disseny del mercat elèctric europeu ens aporten bones notícies, impartint una certa estabilitat als contractes de compravenda d’electricitat (PPA), conseqüentment es donarà una major seguretat normativa i econòmica dels projectes, amb aquesta línia els costos de capital necessaris per desenvolupar projectes d’emmagatzematge tant de bateries com d’altres tecnologies més recents (energia tèrmica), segueixen una tendència baixista, aspecte que provocarà una major penetració d’aquestes noves tecnologies en el mercat.

Per finalitzar les claus en l’àmbit energètic és vital posar de manifest les energies renovables, on aquestes cada vegada estaran més presents en la creació d’energies netes.

Des de la Patronal CECOT es disposa d’una Oficina per a la Transició Energètica que posa a la disposició de tot el teixit empresarial el seu know-how, l’assessorament i tota la metodologia utilitzada per al càlcul de la seva pròpia petjada de carboni. D’aquesta forma s’ha elaborat una calculadora de la petjada de carboni que es posa a la disposició de qualsevol empresa i entitat. Aquesta eina genera un primer informe, sense cost per a l’empresa, que calcula la petjada de carboni.

5- La inflació i la seva relació amb la crisi alimentària:

L’increment sostingut dels preus dels aliments, des de finals de 2021 fins a l’actualitat s’ha convertit en un tema clau, tant des del punt de vista de la gestió empresarial per al sector de gran consum com des del polític i social, per la repercussió que té aquest capítol de despesa en els pressupostos de les famílies.

Les principals causes que provoquen una elevada inflació en aquest sector tenen dos orígens diferents: en primera instància un augment en els preus energètics (actualment estan més estabilitzats), en segona instància la crisi climàtica, principalment la destrucció de les collites per la sequera i les inèdites onades de calor són un exemple. El clima extrem està portant a l’agricultura a un terreny de producció desconegut, i aquesta escassetat de l’oferta està provocant una espiral inflacionista en els aliments. D’acord amb aquests dos motius, és clau esmentar que els preus en aquest sector segueixen un patró definit: tenen un ràpid creixement enfront de les causes exposades, però quan aquestes causes desapareixen els preus no baixen o ho fan a un ritme molt més lent que quan augmenten.

En relació amb aquest patró de preu, és important destacar la inflació acumulada, aspecte econòmic que no se sol tenir en compte. Aquest tipus d’inflació mesura l’augment generalitzat i sostingut dels preus de béns i serveis al llarg del temps, en base aquest tipus d’inflació molts aliments porten una inflació acumulada prop del 100% en dos anys, això es tradueix en el fet que molts preus d’aliments s’han duplicat.

L’últim informe de projeccions macroeconòmiques del Banc d’Espanya confirma aquest nou escenari en estimar que el preu dels aliments seguirà a l’alça en 2024, fet que provocarà que la inflació subjacent continuï elevada i liderada pel sector alimentari.

Bibliografia:

ESPECIAL 2023 | Resumen de un año económico de subidas de tipos (efe.com)

Grandes tendencias en tecnología en 2024, según expertos y directivos | Business Insider España

La inteligencia artificial en las empresas, su importancia e impacto (ekon.es)

¿Cómo afecta a España la recesión de Alemania? | El Periódico de España (epe.es)

 Perspectivas para la economía española en 2024: un año cargado de desafíos (caixabankresearch.com)

Estas son las 6 grandes amenazas para la economía española en 2024 | Business Insider España

WESP 2024_Executive Summary_Spanish.pdf (un.org)

Previsiones 2024: renovables, baterías, hidrógeno…es la hora de afianzar la transición energética – El Periódico de la Energía (elperiodicodelaenergia.com)

La economía mundial crecería un 2,4% en 2024, un retroceso con respecto al año anterior | Noticias ONU

Los alimentos seguirán subiendo de precio en 2024 y 2025 por el impacto de la crisis climática en la agricultura (lapoliticaonline.com)

La inflación alimentaria: causas y consecuencias (foodretail.es)