Aquest dilluns passat, 24 d’octubre , vam celebrar la primera edició de la Jornada d’Experts i Expertes de HelpEmpresa a la seu de Cecot de Terrassa. La jornada, en format presencial i de quatre hores de durada, es va estructurar en diferents blocs. El primer va servir per contextualitzar el servei que s’està oferint als usuaris i presentar els resultats obtinguts des de l’estrena del servei, a finals del 2021, i fins al moment. Durant el segon bloc es van presentar tots els assessors i assessores i es van intercanviar experiències en l’atenció d’usuaris, i al llarg del tercer i últim bloc de la jornada es van assenyalar palanques per a la millora del servei.
El servei de HelpEmpresa i resultats
El servei de HelpEmpresa s’inicia amb una primera reunió on els consultors comprenen la realitat del negoci de la mà del seu propietari/a, i es detecten possibles àrees de millora, així com el millor itinerari a seguir per redreçar la situació. També es sol·licita a l’empresari informació economicofinancera de l’empresa per poder completar la radiografia de la situació financera actual. A continuació es suggereix a l’usuari la derivació als experts del servei, que completen l’assessorament i diagnòstic, i recomanen a l’empresari un seguit de mesures per aplicar a l’empresa. L’assessorament conclou amb la presentació d’un Pla de Treball, on es trasllada a l’usuari el diagnòstic empresarial, es recull un seguit de recomanacions per aplicar a l’empresa i se li faciliten un seguit d’eines per poder-ho fer de manera pràctica.
Des de la seva posada en funcionament, HelpEmpresa ha atès a més de 370 empreses de sectors molt diversos, i el principal àmbit de millora de les empreses és el d’estratègia i model de negocis (31%), seguit de l’àmbit de les finances (27%) i marketing i comunicació (21%).
Els Experts
Un dels punts clau de la sessió va ser la presentació dels experts i l’intercanvi d’experiències en l’atenció d’usuaris en el marc del servei HelpEmpresa.
Els assessors financers, Enric Rius i Xavier López van destacar la importància d’entendre una empresa no com un ens aïllat sinó com un agent econòmic que té un impacte molt important en la societat. L’empresari també ha d’entendre que els seus stakeholders vulguin i necessitin informació de la mateixa.
D’altra banda, l’assessora en vendes, Montserrat Soler va destacar que molts emprenedors emprenen perquè són experts en alguna matèria, però no pensen en el client, pel que al llarg dels seus assessoraments procura sempre posar el focus en què vol i necessita el client com a clau per augmentar les vendes.
L’assessor en marketing i xarxes socials, Santi Rius, va destacar que l’empatia és clau per a l’atenció dels usuaris del servei. És important compartir experiències i sentir-se identificat amb el que li ha pogut passar a un altre empresari. En la mateixa línia s’expressava l’assessora d’estratègia empresarial, Alexandra Planella. Va comentar que, segons la seva experiència, hi ha molta manca de formació i coneixement de com gestionar una empresa. A la gent li costa molt parar i reflexionar i quan les coses comencen a anar com no haurien, no saben per què succeeix. A través del seu assessorament intenta fer-los veure la situació en la que es troba l’empresa. També creu que quan hi ha quelcom que no va bé en una empresa, és clau poder empatitzar amb l’empresari, ja que si l’empresa no va bé és possible que l’empresari tampoc estigui bé a nivell emocional. I és que el que marca la diferència entre una empresa i una altra és la seva cultura, que la fan les persones que integren la companyia. Tot i que els principis econòmics són els mateixos, l’essència i la cultura de les empreses és la clau, tal com destaca l’assessor en gestió econòmica i margin management, el Sebastià Garcia.
L’assessor en transformació digital, Vicenç Luna va destacar que els usuaris volen que les tecnologies supleixin les mancances de l’empresari i/o de l’empresa. Però la realitat és que és més important primer definir l’estratègia a seguir i després triar el millor ERP que ajudi a implementar-la. Seguint el fil de la digitalització, l’assessor en finançament, l’Àlex d’Espona va ressaltar que el finançament, com a instrument per solucionar problemes, no és un bon aliat. Tanmateix, el finançament com a complement de transformació digital, té molt sentit.
No van poder assistir l’assessora en processos, la Laura Céspedes, ni l’assessora en psicologia, la Margherita Massaiu, però van poder presentar a través d’un vídeo, la seva experiència professional, l’assessorament ofert en el marc del servei de HelpEmpresa i possibles palanques de millora.
A la jornada es van afegir també dos nous assessors que cobriran noves àrees d’assessorament per a les empreses de HelpEmpresa. D’una banda, la Maria José Martínez, assessora en dret laboral, i d’altra banda el Jesús Arasanz, assessor en consum energètic. També van participat el Secretari General de Cecot, Oriol Alba, la Directora d’Emprenedoria i Creixement empresarial de Cecot i Directora del servei de HelpEmpresa, Laura Sallent i els consultors Àlex Serra i Xavier Olea.
El contacte i interacció entre tots els experts va permetre detectar bones pràctiques en l’atenció d’usuaris i possibles sinèrgies entre ells que permetran millora rel servei ofert als usuaris.
Millores a futur
Al llarg de la sessió es van detectar moltes palanques de millora, entre les que es destaquen la millora en la coordinació dels experts, podent fer “grups d’especialitats” segons la necessitat detectada, per poder donar una resposta global i conjunta a l’empresari. També es va considerar important millorar en la comunicació del servei, i és que HelpEmpresa és un servei sense cost per l’usuari, però d’un enorme valor. El fet de no haver de pagar per poder-se beneficiar el servei provoca a vegades que els usuaris no siguin conscients de tot el que aquest servei els hi aporta. D’entre altres àrees de millora també es va considerar essencial la generació de contingut d’interès pels usuaris, com articles escrits pels propis experts, entrevistes i testimonials d’èxit.
Amb tot, la sessió va ser molt profitosa i molt ben valorada per tots els experts. Tant és així que es preveu repetir-la de manera periòdica.
Comentaris recents