Barcelona Comerç, entitat que representa a 23 eixos comercials de la ciutat de Barcelona i que treballa per fer del comerç de proximitat un model de comerç dinàmic, competitiu, fort i imprescindible, s’ha adherit a la xarxa de col·laboradors de HelpEmpresa, el servei que ajuda a fer les empreses més resilients i a evitar-ne el tancament, per fomentar el creixement del teixit empresarial del territori.

L’acte de signatura del conveni de col·laboració va tenir lloc el divendres 15 de novembre, a la seu de la Patronal Cecot a Terrassa. A la trobada hi van assistir Pròsper Puig, president de Barcelona Comerç; Xavier Panés, president de la Cecot; Salva Vendrell, vicepresident de Barcelona Comerç; Oriol Alba, secretari general de la Cecot; Alfons Barti, director de Barcelona Comerç.

La finalitat d’aquesta col·laboració es basa en disseminar els serveis de HelpEmpresa entre els usuaris de Barcelona Comerç, així com els seus recursos i mitjans.

Fruit d’aquesta adhesió, les persones que Barcelona Comerç derivi a HelpEmpresa podran rebre atenció i acompanyament personalitzat, sense cap cost per a elles, tant si volen consolidar i fer créixer el seu negoci com fer-ne un tancament ordenat.

Les empreses que hi participin obtindran un diagnòstic complet de la seva empresa, realitzat amb eines d’alerta primerenca que emanen de la xarxa europea Early Warning Europe, de la qual la Patronal Cecot n’és membre fundador. En base a aquest diagnòstic es proposarà a la persona empresària un itinerari a seguir, amb la finalitat de fer créixer i fer més resilient la seva empresa.

Impulsar el servei de HelpEmpresa i facilitar-ne els recursos a les persones empresàries de Barcelona Comerç, són els objectius d’aquest conveni.

HelpEmpresa és un servei de la Patronal Cecot, que des de l’any 2021 ha atès a més de 978 empreses, majoritàriament a la província de Barcelona. Actualment, el servei compte amb 23 experts en l’àmbit legal, econòmic i financer, entre altres. A més, col·labora amb 19 entitats arreu del territori.

L’acord signat entre les dues entitats significa sumar esforços, informació i recursos per augmentar el rendiment d’un servei que permet el creixement i la consolidació de les empreses, així com evitar-ne el tancament, tal com s’ha demostrat en aquests anys de funcionament del programa.