Rol de l’empresari/a i riscos psicosocials: una mirada sistèmica

Entrada publicada el 18/05/2023

D’acord amb un estudi realitzat pel Departament de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, l’estrès i l’ansietat són endèmics entre les persones emprenedores. L’estudi suggereix que les persones emprenedores tenen un 50% més de probabilitats de desenvolupar un problema de salut mental, especialment els fundadors d’una empresa. De totes les persones emprenedores que van participar en l’estudi, un preocupant 72% va informar de tenir problemes de salut mental.

Emprendre és un acte en el qual una persona es posa deliberadament en risc des d’un punt de vista psicològic, segons Stuart Hillston, psicoterapeuta i coach anglès especialitzat en l’acompanyament psicològic de persones emprenedores. Els inicis d’una empresa poden portar fàcilment a una veritable muntanya russa emocional a causa de la complexitat de factors concomitants en un camí que sovint és accidentat. L’audàcia i una forma d’obsessió per l’objectiu, que permet mantenir la concentració necessària, però que, si es porta a l’extrem, té el risc de deixar de banda, suprimir o negar les emocions que naturalment acompanyen aquest procés.

Per exemple, la por a no tenir prou capacitat per a alguna cosa, l’angoixa per la responsabilitat, pot portar a estructurar una forma robòtica d’actuar, deixant de banda la dimensió emocional dins i fora del mateix rol, limitant una visió integral i àmplia del context o d’una relació. Un impacte negatiu d’aquest procés es pot trobar sens dubte a nivell relacional: la dificultat de buscar un equilibri sa entre el projecte professional i la pròpia vida personal més enllà d’aquest.

Hillston suggereix que hi ha un límit delicat entre la confiança en un mateix i l’arrogància i fins i tot una forma d’egocentrisme. Aquest límit és més fàcil de passar quan el projecte guanya la màxima prioritat i no hi ha espai per a res més: es produeix una modalitat de protecció tan extrema que no ens permetem compartir el que sentim amb els nostres éssers estimats i reduïm les nostres mostres d’amor o afecte o, ni les busquem. Apartem la nostra necessitat de rebre reconeixement d’ells. En casos més límit, pot inclús donar-se que el confonguem o reemplacem amb el d’altres persones que amb nosaltres tenen una relació principalment professional, amb el risc que és molt més làbil.

Quin avantatge pot tenir per a l’empresari l’acompanyament d’un psicòleg?

Podem diferenciar entre dues principals línies d’intervenció. La primera té una funció preventiva, en el sentit que pot tenir la forma d’un pla de desenvolupament personal i de seguiment constant per anticipar possibles dificultats a nivell emocional, relacional, adaptatiu i conductual, així com reconèixer senyals primerencs d’alarma per poder intervenir abans que es generi un impacte significatiu per al bon funcionament de la funció empresarial.

La segona es tracta d’una intervenció reactiva a una dificultat concreta de certa complexitat. Per exemple, quan l’empresari té la sensació de no poder més amb tot, o experimenta un profund sentiment de solitud, por, estrès o confusió, entre altres, i que no li permeten respondre de forma sana o sortir d’un bucle en el qual es troba.

Per a això, afortunadament i des de fa temps, especialment arran de la pandèmia, es van multiplicar iniciatives molt innovadores, com les promocionades per HelpEmpresa, dirigides a superar l’estigma entorn la salut mental de l’empresari i, per descomptat, a donar una resposta concreta i especialitzada a les seves necessitats. L’objectiu és ajudar a l’empresari a millorar el seu propi equilibri en la seva vida d’emprenedor, protegir la seva salut psicofísica i acompanyar-lo de forma integral en un procés d’autoconsciència per ser protagonista del mateix camí com a empresari i com a persona.

Autora: Margherita Massaiu