El passat 10 de novembre de 2022 vam dur a terme, en el marc del Saló BizBarcelona, la ponència “Resiliència empresarial en temps de canvis” conduïda per la Laura Sallent, directora del servei de HelpEmpresa. La resiliència es defineix com l’adaptabilitat a esdeveniments i condicions estressants. Si s’ajusta aquesta definició al món de l’empresa, la resiliència empresarial es defineix com la capacitat que té l’organització per recuperar-se dels constants canvis que pateix, poder identificar i mesurar les condicions usualment inestables i transformar-les.
Al llarg de la conferència es va explicar per què és important que les empreses siguin resilients, especialment en entorns VUCA, és a dir, entorns amb alta volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat. En aquests entorns, les empreses han de saber anticipar els problemes que modifiquen les condicions en les que operen, han d’entendre les conseqüències de problemes i accions, i la interdependència de les variables, a més de preparar-se pels desafiaments per poder interpretar i aprofitar bé les oportunitats que es presentin.
Tal com va explicar la Laura Sallent, en un entorn VUCA és clau tenir preparat un pla de resiliència empresarial per poder reduir i minimitzar les pèrdues durant una ciris o disrupció, i també per evitar situacions de perill i recuperar-se més ràpid. En cas de tenir un pla de resiliència empresarial preparat una empresa pot respondre, reprendre, adaptar-se o restaurar determinats nivells d’activitat comercial després d’un esdeveniment negatiu, evitant pèrdues econòmiques i inclús la fallida.
A la conferència també es va explicar com implementar un pla de resiliència empresarial en 5 passos, començant per la definició del model de negoci, identificant els client clau, llistar els possibles riscs i factors de perill que són coneguts o predictibles, avaluant el seu impacte en l’empresa en cas de que succeeixin, monitoritzar i controlar els riscs i implementar els canvis que siguin oportuns.
Entre els múltiples beneficis de tenir un pla de resiliència en vigor, es destaca l’acceleració en la presa de decisions, especialment en moment de disrupcions o canvis accelerats, el fet de que les responsabilitats estiguin ben definides i tothom sàpiga què ha de fer i quan ho ha de fer, i l’adaptació ràpida als canvis que vinguin. Una empresa resilient pot mirar més enllà de la gestió de riscs cap a una visió holística de l’èxit empresarial i l’avantatge competitiu, és capaç d’enfrontar desafiaments i crisis, sobreviure en el llarg termini, i els seus treballadors poden tolerar diverses situacions estressants. Per tant la resiliència és molt més que estar preparat per a un desastre: es tracta d’assegurar que l’empresa estigui preparada per al futur.
La salut emocional de l’empresari: per què és tant important?
La conferència va comptar amb la participació de la Margherita Massaiu, psicòloga del treball i de les organitzacions, especialitzada en psicoteràpia aplicada a la promoció del benestar laboral i del desenvolupament de les persones. La Margherita va posar el focus en la salut emocional de l’empresari, molt sovint oblidada. És habitual pensar en l’empresari o empresària com una persona exitosa, capaç de tenir un abona idea, saber-la implementar i dur-la a l’èxit. En moments de crisi, quan una empresa no funciona tant bé com s’esperaria, molts empresaris es senten sols i incompresos, havent de lidiar amb moments de màxim estrès i responsabilitat en la presa de decisions.
Massaiu va recordar que, davant d’un esdeveniment o situació que no ha anat com ens esperàvem, és important acceptar i conviure amb la idea que no som infal·libles i podem prendre, com a emprenedors i com a persones, decisions que després no obtenen els resultats esperats. Cal ser molt conscients de quan estem disposats a acceptar uns riscos més que uns altres, perquè és allí que comença la sensació de fracàs. Nosaltres no decidim com sentir-nos, les emocions són en el fons una reacció adaptativa a la realitat. La sensació de fracàs i incertesa poden donar lloc a tristesa, ràbia, angoixa, inseguretat, por, baixa autoestima entre altres. Està bé que ens prenguem un mínim de temps per connectar amb això, però també és important que cadascun tingui la seva farmaciola, en la qual no pot faltar l’actitud d’autoreconeixement, no sols dels propis límits, sinó del propi valor, de ser capaços de veure el que hem après de cada experiència, fins i tot de la menys reeixida, i intentar mantenir el just equilibri entre il·lusió i sentit de la realitat.
La resiliència, en termes psicològics, és aquella capacitat de buscar, activar i desenvolupar recursos que ens permetin prevenir situacions crítiques, però també reaccionar a elles quan es presentin. És buscar la major flexibilitat possible perquè podem, com a empresaris i com a persones, estar oberts a reconèixer una situació com a crítica en la major brevetat possible, mobilitzant els recursos necessaris per a minimitzar el seu impacte. Resiliència inclou també la disposició per a demanar ajuda i aprendre de l’experiència. És clar, que si el nostre projecte finalment no aconsegueix l’èxit que esperàvem o fins i tot el recomanable seria abandonar-lo, el més normal és sentir frustració. El desafiament està en reconèixer els elements estressants d’una situació o circumstància, ser conscients de quina part pot dependre de nosaltres i quina part no. El que no depèn de nosaltres, és un treball d’actitud.
HelpEmpresa al Saló BizBarcelona
Al llarg del Saló BizBarcelona també es va assessorar a diferents persones emprenedores i també a empresaris i empresàries interessats/des en el servei de HelpEmpresa, al stand informatiu, on els consultors del servei van poder explicar en què consisteix el diagnòstic integral que es fa de l’empresa, com detectar possibles millores i la xarxa d’experts amb la que es treballa per poder fer créixer l’empresa i evitar situacions de dificultats. Les persones que es va interessar pel serevi van ser emprenedors, empresaris i també estudiants.
Sobre HelpEmpresa
HelpEmpresa és un servei d’assessorament empresarial sense cost per l’usuari que el gaudeix, que permet als empresaris i empresàries fer un diagnòstic holístic de la situació de la seva empresa, detectant possibles palanques de millora, de la ma de consultors especialitzats en àmbits tant diferents com l’estratègia empresarial i model de negoci, les vendes, el marketing, els processos, la digitalització, l’àmbit fiscal, financer i laboral, finançament, consum energètic i psicologia, entre d’altres. El servei es va posar en marxa de la mà de la patronal Cecot i del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, a finals de 2021 i en menys d’un any ha atès a més de 400 empreses de múltiples sectors.
Comentaris recents