El tercer trimestre del 2021 ha tancat amb 411 empreses en concurs de creditors, un 38,9% més que al mateix període de l’any passat, segons l’Idescat. A més, d’acord amb les dades del Consell General del Poder Judicial, de tots els procediments concursals presentats a l’estat espanyol del gener al juny d’enguany, Catalunya en té el 32% i encapçala la classificació de concursos. Per a l’any vinent, preveient l’impacte de l’acabament de la moratòria de processos com els ERTO, tot apunta que es mantindrà la tendència a l’alça del nombre d’empreses en processos concursals a Catalunya.
Vista aquesta greu situació econòmica –de resultes de la covid-19–, a Catalunya la CECOT, amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, ha activat el servei Help Empresa. Aquest programa, segons que m’expliquen a la patronal vallesana, dóna eines als negocis perjudicats per aquesta crisi, amb l’objectiu de superar-la i ajudar-los a enfortir-se amb la metodologia Early Warning Europe.
L’any 2007 el govern de Dinamarca va posar en funcionament aquesta metodologia, una iniciativa ben reeixida que, de llavors ençà, ha atès més de 6.000 empreses, de les quals el 50% ha sobreviscut, el 30% ha tancat i el 20% ha pogut donar continuïtat a les unitats de negoci viables amb un nou estatus jurídic. Salvar la meitat d’empreses em sembla una barbaritat, en sentit positiu.
Això va despertar molt d’interès, fins i tot a la Comissió Europea, de manera que va facilitar que es pogués estendre a més països i regions. Avui és una xarxa d’entitats europees que col·labora en l’establiment de mecanismes d’alerta primerenca a diversos països europeus, com ara Polònia, Bèlgica, Itàlia i Grècia. Dóna suport a 3.500 empreses en situació de crisi entre el 2017 i el 2019. Aquest projecte europeu, així com aquí el Help Empresa, se centra en els mecanismes de detecció i alerta primerenca, amb l’objectiu que les empreses puguin avançar-se a dificultats futures. Cal destacar la paraula “primerenca”, perquè, fent un símil amb la medicina, com més aviat us diagnostiquin la malaltia el metge, més probabilitats té de guarir-la. Cal, doncs, actuar amb diligència a partir dels primers símptomes.
Em sembla una idea excel·lent. En parlo amb Oriol Alba, secretari general de la CECOT, i li demano que m’expliqui el perquè d’aquest projecte. “La CECOT –em diu– sempre ha volgut ajudar les pimes. Vàrem crear bussiness angels per començar, acompanyaments a la internacionalització o la reempresa, per evitar el tancament de negocis de gent que es jubila. Aquesta és l’última iniciativa, que hem anat preparant d’ençà del 2016. Hem anat fent una mena de catàleg d’eines amb la informació de les experiències de fora, i ara hem cregut que era el moment de posar-ho en pràctica, atesa la delicada situació d’una part del teixit empresarial, arran de la covid-19″.
“Nosaltres –afegeix– tenim l’exclusiva, per dir-ho d’alguna manera, a Catalunya i hem anat recollint les millors pràctiques que s’han dut a terme allà on s’ha aplicat. Per tant, tenim un bon arsenal d’experiències que hem adaptat a la nostra legislació i demografia empresarial.” La qüestió és que quan una pime vegi els primers símptomes negatius en la seva activitat, ja sigui per una forta caiguda de vendes, per un sobreendeutament, per dificultats a l’hora de pagar als creditors o perquè vegi que ha arribat a un moment d’obsolescència en l’activitat, es posi en contacte amb la xarxa de la CECOT per a mirar de salvar la situació.
Servint-se de la metodologia Early Warning Europe, Help Empresa ofereix un pla de treball perquè la direcció de les empreses detecti els àmbits de millora i les solucions que es poden aplicar en el seu negoci.
El mecanisme que la patronal ha preparat inclou, primer de tot, una visita d’un expert per a fer un diagnòstic de la situació de la pime, que veurà quins són els punts febles que fan que tota la màquina falli. Tot seguit, la responsabilitat passa a mans d’un especialista en l’aspecte o aspectes de feblesa, que entrarà en el màxim detall possible. Després l’empresari tindrà un document amb el diagnòstic i les recomanacions per a mirar de sortir de l’atzucac.
“Hem començat a l’estiu amb proves pilot i l’experiència ha sortit prou bé. Això ens ha animat a aplicar la metodologia a qui la necessiti i l’hem difosa fa un parell de setmanes. De moment, han vingut cent empreses, que es troben en alguna de les fases del procés de salvament. De cara al 2022, volem tenir un protocol d’actuació molt clar per a ajudar les pimes que poden anar cap al tancament. I si no podem salvar-les, almenys que tinguin una mort tan ordenada com sigui possible”, comenta Alba.
Per una altra banda, m’explica que la col·laboració amb el Departament d’Empresa i Treball, prevista per a enguany i l’any vinent, és important per a saber de primera mà els ajuts possibles. “Volem fer de connectors entre les empreses i els recursos que puguin obtenir”, afegeix.
El programa ofereix també un pla de treball perquè l’empresari sàpiga quins són els àmbits de millora i les possibles solucions que es poden aplicar en el seu negoci. La llista d’objectius de Help Empresa és llarga. Per exemple, augmentar la supervivència d’empreses i evitar-ne el rescat; reduir la pèrdua de llocs de feina; aportar més seguretat jurídica en els processos de fallida i tancament empresarial; augmentar el percentatge de recuperació de deutes i impagaments d’entitats financeres, administració pública i proveïdors; millorar la resiliència de les pimes…
Val a dir que aquests serveis són de franc, per a les persones i per als negocis, perquè qui promou el programa ha rebut cofinançament públic. A més, es garanteix en tot moment una atenció confidencial. “L’objectiu principal del projecte és ajudar els empresaris i les empreses en aquest procés complicat perquè trobin la manera de sortir de les dificultats; i la societat en general, amb la salvaguarda d’aquestes empreses i els llocs de feina corresponents”, conclou Alba.
A la presentació, fa quinze dies, el president, Antoni Abad, va destacar: “Aquest nou servei va en la línia que col·legis professionals i entitats empresarials impulsem fa temps, vinculat amb la llei de la segona oportunitat que també ens reclama Europa. A la CECOT formem part de l’Aliança per la Segona Oportunitat en l’àmbit empresarial, que és necessària si volem salvaguardar l’esperit emprenedor i la generació d’activitat empresarial.” Insisteixo en allò que he comentat abans. Em sembla una idea excel·lent i difícilment trobaríem un moment més adient per a posar-la en pràctica. Cal només desitjar-li molts èxits.
Font: VilaWeb